Yapay zekadan korunmak için 10 milyon dolar bağışladı
ensonhaber.com

Elon Musk

Milyarder girişimcinin, yapay zeka teknolojisinin ilerlemesinin insanlığa faydalı bir çizgide tutulabilmesi için bağış yaptığı sivil toplum kuruluşu olan Hayatın Geleceği Enstitüsü (The Future of Life Institute), yaptığı açıklamada bağışlanan paranın 37 ayrı proje için kullanılacağını söylüyor.

İNSAN KONTROLÜNDE YAPAY ZEKA SİLAHLAR

PayPal ve SpaceX'in kurucusu olan Musk, yaptığı açıklamada, "Yapay zeka güvenliğinin önemli olduğunu söyleyen önde gelen yapay zeka araştırmacıları işte burada" diyen Musk, "Onlara katılıyorum, bu yüzden yapay zekayı insan yararına bir çizgide tutmak için 10 milyon dolar bağışlıyorum" ifadelerini kullandı.

Kuruluşun bahsettiği projelerin arasında olan, 136 bin dolar bütçeli ve yapay zeka silahlarını "anlamlı insan kontrolünde" tutmak için araştırma yapılmasını öngeren bir çalışma da var.

1.5 MİLYON DOLARLIK PROJE

Yapay zeka araştırma merkezi için de kenara 1.5 milyon dolar ayıran kuruluş, bu ek fonun kaynağını Açık Yardımseverlik Projesi (Open Philanthropy Project) olarak açıkladı. Bu merkez, Birleşik Krallık'ta Oxford ve Cambridge üniversiteleri tarafından yönetilecek.

Hayatın Geleceği Enstitüsü şu ana kadar tüm dünyadan konu hakkında 300 fon başvurusu aldıklarını söylüyor.

"HOLLYWOOD SENARYOLARIYLA İLGİLENMİYORUZ"

Enstitü Başkanı Max Tegmark, Hollywood filmlerindeki gibi resmedilen kabus senaryolarıyla ilgilenmediklerini söyleyerek uyarılarda bulunuyor; "Terminatör filminin senaryosundaki tehlike bunun bir gün gerçek olabileceği değil, yapay zekanın geleceğinin önümüze getirdiklerini görmemize engel olması. Biz odağımızı kaybetmiyoruz ve bugünkü fonlarla desteklenen 37 ekip gerçek konuları çözmeye yardımcı olacak.".