Yaralanmasına rağmen görev yerinden ayrılmadı şehit düştü

ç

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde özyönetim ilan edilmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. İddianamede tutuklu sanıklar Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçı, İsa Yanık, Hayati Cesur, firari sanıklar DBP İlçe Eş Başkanları Barış Gülenyüzlü ve Aynur Sümer, Silvan Belediye Eş Başkanı Melikşah Teke ile Ayser Yapıcı hakkında ’Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi. Belediye Başkanı Bodakçı hakkında ayrıca 'Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

SAVCI: NİHAİ HEDEF BAĞIMSIZLIK

İddianamede terör örgütünün zaman ve konjönktüre paralel olarak ideolojisinde, stratejisinde, eylem metotlarında ve yapılanma biçiminde bazı değişikliklere gittiğini belirten savcı, örgütün sözde 'Bağımsız Birleşik Demokratik Kürdistan’ hedefini her dönem çeşitli stratejiler altında sürdürmeye devam ettiğini vurguladı. Örgütün 2007 yılında KCK yapılanmasına geçiş sonrası bu amacını ’Demokratik Özerklik ve Demokratik Konfederalizm’ stratejileri kapsamında hayata geçirmeye çalıştığını vurgulayan savcı, "PKK/KCK terör örgütü, KCK sözleşmesinde belirtilen parça örgütlenmelerinin bulunduğu ülkelerde demokratik özerkliği, parçaların birleşmesi ile Demokratik Konfederalizmi ve nihai hedef olarak Bağımsız Birleşik Demokratik Kürdistanın kurulmasını amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye’de KCK Türkiye Meclisi, Suriye’de KCK- Rojava, İran’da KCK-Rojhilat, Irak’ta ise KCK Başur isimleri altında örgütlenmiştir" dedi.

"PKK KENT MERKEZLERİNDE KANTON BÖLGE ARAYIŞINA GİRDİ"

İddianamede, 15 Ağustos günü yapılan özyönetim ilanından sonra Silvan İlçesi’nde meydana gelen terör olaylarını ayrıntıları ile açıklayan savcı, PKK/KCK terör örgütünün son zamanlarda özellikle kent merkezlerinde sözde kanton bölge oluşturarak öz yönetim ilan etme arayışları içerisine girdiğini ifade etti.

YARALANDI GÖREV YERİNDEN AYRILMADI, ŞEHİT DÜŞTÜ

İddianamede Silvan’da çıkan olayları anlatan savcı çarpıcı bir bilgiye yer verdi. İddianamede, 5 Kasım günü saat 09.50 sıralarında Azizoğlu Konağı’nın en üst katında keskin nişancı olarak görev yapan özel harekat polisi Necmi Çakır’ın açılan yoğun ateş altında siper aldığı balistik kalkanın gözetleme penceresine gelen merminin camı parçalaması sonucu yaralandığı belirtildi. Necmi Çakır’ın cam parçalanması sonucu kesilen çenesinin ambulansta tedavi edildiğini vurgulayan savcı, özel harekat polisinin tekrar görev yerine döndüğünü, saat 11.30 sıralarında keskin nişancı silahı ile yapılan atış sonucu başından yaralandığını ve kaldırıldığı hastanede şehit düştüğünü belirtti.

DEVLETİN BAĞIMSIZLIĞINI ZAYIFLATMAK AMAÇLI EYLEMLER

İddianamede, özerklik ilanından sonra, Silvan’da devletin bağımsızlığını zayıflatmak, birliğini bozmak, bu yeri devlet idaresinden ayırmak amacıyla güvenlik kuvvetlerine yönelik eylemlerin arttığı kaydedildi. Öz yönetim ilanının nihai hedef olarak Bağımsız Birleşik Demokratik Kürdistan’ın kurulması amacı doğrultusunda yapılan diğer eylemlerin parçası olduğunu ifade eden savcı, tüm şüphelilerin birlikte hareket ederek ’Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma’ suçunu işlediğini kaydetti.