Yargı törenlerinde kürsü düzenlemesi

Yargı törenlerinde kürsü düzenlemesi

Danıştay'ın kuruluş yıldönümü töreninde Başbakan Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu arasında yaşananlar, hükümeti harekete geçirdi.

DANIŞTAY VE YARGITAY'IN TÜZÜKLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Benzer tabloların bir daha yaşanmaması için Danıştay ve Yargıtay'ın tüzüklerinde değişiklik yapılması gündeme geldi. Anayasa Mahkemesi kuruluş törenlerinde sadece Anayasa Mahkemesi Başkanı konuşurken, adli yıl açılış töreni ve Danıştay törenlerinde kurumların başkanlarının yanı sıra; Türkiye Barolar Birliği Başkanı da konuşabiliyor. Teamül haline gelen bu uygulamanın sona ermesi için ise kurumların tüzüklerinde düzenleme yapılması gerekiyor.

Yargı törenlerinde kürsü düzenlemesi

Erdoğan'dan Metin Feyzioğlu'na tepki İZLE

TASLAK ÇALIŞMASI HAZIRLANDI

Hükümet tarafından hazırlanan taslak çalışmaya göre; yüksek yargı organlarının kuruluş yıldönümü törenleri ve resepsiyonlarda konuşma yapacak isimlere ve konuşma sürelerine tüzükte detaylı olarak yer verilecek. Buna göre tüzüğe, Yargıtay ve Danıştay başkanlarının yanı sıra; hükümetten bir temsilcinin de konuşmasının eklenmesi planlanıyor. Konuşmalarla ilgili de bir süre kısıtlamasının getirileceği belirtilirken, bu konuda Yargıtay ve Danıştay'ın ilgili kurullarında karar alınması gerekiyor.

YARGI TÖRENLERİNDE KÜRSÜ DÜZENLEMESİ

Hükümetin, yargı törenlerine getireceği kürsü düzenlemesi için Yargıtay Kanunu'nun 59. maddesine atıf yapacağı öğrenildi. "Adli Yıl Açılış Töreni" başlıklı madde, "Her adli yıl Ankara'da bir törenle açılır. Yargıtay Birinci Başkanı bir konuşma yapar. Açılış konuşmasının metni ve tören gündemi üzerinde daha önceden Başkanlar Kurulu'nun düşüncesi alınır" ifadesi dayanak olacak.