'Yaşamaz' denilen Ömer bebek yaşam savaşını kazandı
AA

Trabzon'da geçtiğimiz aralık ayında dünyaya gelen Ömer Özgenç, taburcu edilmesinden bir gün sonra morarma şikayetiyle acil servise kaldırıldı.

Yapılan tetkiklerde Hipoplastik Sol Kalp Sendromu (Kalbin sol yarısının gelişmemiş olması) ile dünyaya geldiği anlaşılan ve bu konuda uzman bir hastanede ameliyat edilmesi gerektiği belirtilen bebeğin zamanla yarışı da başlamış oldu.

Hastalığı gebelik sırasında yapılan kontrollerde anlaşılmadığı için tedavi süreci de uzayan Özgenç, Sağlık Bakanlığının ambulans uçağıyla 3,5 saatlik yolculuğun ardından Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

PES ETMEDİ

Bu süreçte yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen küçük bedeniyle pes etmeden yaşama tutunan Ömer bebek, aralarında Pediatrik Kardiyak Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Erkut Öztürk'ün de bulunduğu ekip tarafından yapılan başarılı ameliyat ve tedaviyle sağlığına kavuştu.

'Yaşamaz' denilen Ömer bebek yaşam savaşını kazandı

Ameliyat ve ardından gelen multidisipliner yaklaşımla ilk süreci başarıyla tamamlayan Ömer bebek, biri 6. ayında, diğeri 3 yaşında olmak üzere iki operasyon daha geçirecek. Ömer bebek, tüm bu çabalar sonucunda hayatını yaşıtları gibi sağlıklı olarak sürdürebilecek.

Ömer Özgenç'in sağlık durumuna ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Erkut Öztürk, bebeğin oldukça ağır bir kalp hastalığına sahip olduğunu, doğumdan sonraki dönemde zaman kaybedildiği için kendilerine oldukça kötü durumda geldiğini söyledi.

"HASTALARIN BÜYÜK BİR KISMI ÖLÜYORDU"

Sendromun tedavisi ve takibi zor bir hastalık olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti: "10 yıl öncesine kadar maalesef hastalarımızın büyük bir kısmı doğumdan çok kısa bir süre sonra ölüyordu. Tıptaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de bu konuda oldukça mesafe kateden merkezlerimiz oldu. Biz de kuruluş aşamamızdan bu yana bu bebeklerle yakından ilgileniyoruz. Bilgi ve tecrübemiz arttıkça bu bebeklere daha faydalı olmaya başladık. Bizim merkezimiz dünya standardında bu bebeklere yapılabilecek tüm müdahaleleri yapabilen Türkiye'deki sayılı merkezlerden. Bu konuda Türkiye'deki örnek merkezlerden biriyiz."

'Yaşamaz' denilen Ömer bebek yaşam savaşını kazandı

Ömer bebeğin babası Tunahan Özgenç de oğullarının tanı almasının ardından sevk sürecinin başladığını, ancak hava muhalefeti nedeniyle sürecin biraz uzadığını ve sevindirici haberin gelmesiyle nakillerinin gerçekleştiğini anlattı.

"TAM ÜMİDİMİZ KESİLMİŞKEN SEVİNDİRİCİ HABER GELDİ"

Özgenç, bebeklerinin durumunun 112'ye bildirilmesi ve hastane arayışına girilmesi sırasında kendilerinin de özel hastanelerle görüşmeye başladıklarını ancak ameliyatın riskleri nedeniyle olumlu yanıt alamadıklarını belirterek, şöyle devam etti: "3 günlük bekleyişin sonunda tam ümidimiz kesilmişken sevindirici haber geldi. Trabzon'daki hastaneden bebeğimizin İstanbul'daki hastaneye sevki 3,5 saat gibi kısa bir sürede gerçekleşti. Bu bakımdan gayet şanslıyız ve devletimizden Allah razı olsun. Sağlık Bakanlığımız gerekli yerlere bildirimlerini yaparak bizi bir an önce hastanemize kavuşturdu. Çocuğumuzun ameliyatı gerçekleşti, kısa sürede kendisini toparladı. Çocuğumuz şu an gayet sağlıklı. Bundan sonraki süreçte dikkat etmemiz gereken konular var onlara dikkat edeceğiz. Bu tip çocuk hastaların 10 sene öncesine kadar müdahalesi yoktu ama şu anda Sağlık Bakanlığımızın gelmiş oldu noktada gerek ulaşım, gerek müdahale olsun gayet donanımlı bir ortama sahibiz. Doktorlarımız çok iyi."

'Yaşamaz' denilen Ömer bebek yaşam savaşını kazandı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)