Yasemin Çongar kimdir

yasemin çongar

Yasemin Çongar, 22 Aralık 1966 tarihinde doğdu. Piyanist Gülay Uğurata’nın kızıdır. Liseyi ABD’de bitirdikten sonra gazeteciliğe başladı. 1984 yılında ANKA Haber Ajansı’nda gazeteciliğe başladı. Bu sırada iktisat okudu ve mezun oldu. Ayrıca ABD Georgetown Üniversitesi’nden Amerikan Etüdleri mastırı bulunmaktadır.

KOMÜNİZM PROPAGANDASINDAN YARGILANDI

Bir dönem de Türkiye İşçi Partisi’ne yakınlığıyla bilinen “Yarın” ve “Bilim ve Sanat” dergilerinde yazılar yazdı. Yarın’ı çıkaran ekipten olması İstanbul DGM’de (Devlet Güvenlik Mahkemesi) “komünizm propagandası” yapmak suçlamasıyla yargılanmasına neden oldu.

ANKA’da çalıştıktan sonra Hasan Cemal yönetimindeki “Cumhuriyet” gazetesinde gazetecilik yaptı. BBC’de 1990’ların başında çalışmaya başladı. BBC’den ayrılıp Türkiye’ye dönünce bir süre yöneticilik yaptı. Daha sonra da “Yeni Yüzyıl” gazetesinin çıkarılmasında büyük çaba sarf etti. Ufuk Güldemir’in teklifi ile “Milliyet”e transfer oldu. Daha sonra da Washington Temsilcisi oldu ve 2007’ye kadar orada kalarak “Burası Washington” adlı aylık programı sundu.

TARAF’IN KURUCULARINDAN OLDU

2007 yılında Milliyet’ten ayrıldı ve “Taraf” gazetesinin kurucularından oldu. Taraf’ta beş yıl kadar Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı ve köşe yazarlığı yaptı. “Ya Da” adlı köşesinde politik makaleler, “Ex Libris” adlı köşesinde de kitaplar üzerine denemeler yazdı.

Çongar, Ahmet Altan gibi, 14 Aralık 2012’de Taraf gazetesinden ayrıldı. 2013 yılında Hasan Cemal, Doğan Akın, Yavuz Baydar’la birlikte “Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu”nu kurdu.

KİTAPLARI

-Çok Sevdiklerimiz, Yarım Bıraktıklarımız

-İnşaata Girmek Tehlikeli ve Mubahtır

-İsyan ve Yerçekimi

-Artık Sır Değil