Yeni askerlik sisteminin detayları
ensonhaber.com

Meclis'ten geçen kanunla, 15 bin lira gibi makul bir ücretle bedelli askerlik çıkarıldı. Yaklaşık 600 bin kişi bedelli askerlik başvurusu yaptı.

Şimdi her celp döneminde, belli miktarda kişi, bedelli asker olarak 21 gün süreyle görev yapyıor.

SORUN KÖKTEN ÇÖZÜLECEK

Bu durum, toplumda büyük memnuniyet yaratsa da sorunu kökten çözmüyor. Çünkü önümüzdeki yıllarda bu kanunun tekrar çıkarılması gerekiyor. İşte bu yüzden Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan çalışmayla bedelli askerlik, sistematik hale getirilecek.

Yeni askerlik sisteminin detayları

HER YAŞ BEDELLİ YAPACAK

Bedelli yapmak isteyenler için yaş sınırı da olmayacak. Yani 20 yaşındaki herkes askerlik sırasında bu haktan faydalanabilecek.

EĞİTİM SÜRESİ 1 AY

Yeni sistemde 1 aylık eğitim süresi olacak. Bu sürede askerliğin tüm kuralları herkese öğretilecek.

Ardından bedelli yapmak isteyenler 1 ayın sonunda, istenilen ücreti yatırarak evinin yolunu tutacak.

ÜCRET HENÜZ NETLEŞMEDİ

Bedelli askerlik ücretiyle ilgili konu ise henüz belirlenmiş değil, ancak asgari ücretin belli bir katı katı kadar olması planlanıyor.

Yeni askerlik sisteminin detayları

İSTEYEN ASTSUBAY YA DA YEDEK SUBAY OLARAK DEVAM EDEBİLİR

Bunun yanında, bedelli yapmayıp askerde kalmak isteyenler için de seçenekler olacak. TSK'nın belirlediği subay ihtiyacı doğrultusunda 2 yıllık mezunu olanlar astsubay olarak, 4 yıllık mezunu olanlar ise yedek subay olarak yoluna devam edebilecek.

ASKERLERE ASGARİ ÜCRET VERİLECEK

Lise mezunları için ise 9 ya da 12 aylık bir askerlik süresi olacak. Eski sistemden farkı ise lise mezunlarının asgari ücret karşılığı görev yapması olacak.