Yeni bir gezegen bulundu

V

Neptün gezegeninin yörüngesi ile Plüton cüce gezegeninin uzağındaki çok sayıda gök cisminin yer aldığı Kuiper Kuşağı'nda yeni bir cüce gezegen bulundu. Bu cüce gezegenin şimdiye kadar bulunanların en büyüğü olduğu belirtildi.

ŞİMDİYE KADAR KEŞFEDİLENLERİN EN BÜYÜĞÜ

Uluslararası bir ekip tarafından Neptün'ün arkasında kalan cisimlerin araştırıldığı Dış Güneş Sistemi Kökleri Araştırması (OSSOS) sırasında Kanada - Fransa - Hawaii teleskopu ile yapılan gözlemlerde yeni bir cüce gezegen keşfedildi. Şubat 2015'teki keşif sırasında bulunan ve RR245 ismi verilen cüce gezegenin yaklaşık 700 kilometre çapında olduğu ve şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük cüce gezegen olduğu belirtildi.

100 MİLYON YILDIR GÜNEŞ YÖRÜNGESİNDE

Güneş etrafında dönüşünün 700 yıl süren ve 100 milyon yıldır yörüngesinde olduğu belirtilen gezegenin Güneş'ten uzaklığı Dünya'nın Güneş'e uzaklığının tam 34 katı. RR245'in Güneş'e en yakın konuma ise 2096 yılında gelmesi, mevcut mesafenin 4.8 milyar kilometreye düşmesi bekleniyor.

NEPTÜN HAKKINDAKİ BİLGİLERE IŞIK TUTUYOR

Araştırma ekibindeki British Columbia Üniversitesi'nden Brett Gladman'ın açıklamasına göre, bu cüce gezegen Neptün'ün oluşum süreci hakkında bilgilere ışık tutuyor. Öte yandan Kuiper Kuşağı'nda yüzlerce cüce gezegenin olduğu düşünülüyor, ancak şimdiye kadar Haumea, Pluto, Ceres, Makemake ve Ris isminde yalnızca beş cüce gezegen bulundu.