Yeşil binalar ev ekonomisine katkı sağlıyor
AA

yeşil bina

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Genel Sekreteri Engin Işıltan, evlerini değiştirmeyi planlayan tüketicilere, yaşanılır bir dünya için enerji tasarruflu sistemlerin kullanıldığı "yeşil bina"lardaki konutları tercih etmelerini önerdi. Işıltan, Türkiye'de yeşil bina sistemlerine verilen önemin gün geçtikçe artığını, bunun tüketicilerin taleplerine de yansıdığını belirtti. Türkiye'nin yeşil bina sistemine yönelik başvuru sayısı ile yeşil sertifika alan proje sayılarının metrekare bazlı toplamıyla dünyada ilk 10 ülke arasına girildiğini anlatan Işıltan, yeşil binalara ilişkin 500'ün üzerinde proje yürütüldüğünü söyledi.

"EN FAZLA KARBON SALIMI KONUTTA"

"Yeşil bina" sisteminin Paris İklim Anlaşması'nı destekleyen ve ana hatlarını oluşturan bir kavram olduğuna dikkati çeken Işıltan, şöyle devam etti: "Dünyanın en fazla karbon salımı yapan bina şekli, konutlardır. Yani insanın yaşadığı, çalıştığı, eğlendiği alanların aslında doğaya ciddi zararlar verdiği bilinmektedir. İklim değişikliğine neden olan önemli noktalardan biri olan karbon salımı, öncelikle yaşadığımız noktalardan kontrol altına alınması gerekir."

EV EKONOMİSİNE KATKI

Ailelerin ana gider kalemleri olan elektrik, su ve doğalgaz maliyetlerinin bu sistemlerin kullanıldığı evlerde yüzde 15 ila 35 oranında düştüğüne işaret eden Işıltan, şunları söyledi: "Yeşil binalar yapılırken ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu, yapılan uygulamalar ve akademik çalışmalarla kanıtlanmıştır ancak yapılacak çalışmalarda oluşan maliyetler kalem bazlı incelendiğinde 5 ila 8 sene içinde size geri dönmektedir. Bir binanın ömrü 30-40 sene gibi düşünülürse kalan yıllar sizin bütçenize ek gelir olarak yansıyacaktır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)