Yön bulma yöntemleri nelerdir
ensonhaber.com

Her yerde kullanabileceğiniz birkaç yön bulma yöntemi vardır. Bu yöntemler sayesinde, kuzeyi güneyi öğrenerek hangi yöne gittiğimizi öğrenebiliriz.

İşte sık kullanılan yön bulma yöntemleri;

1- PUSULA

Yönümüzü bulmak için kolay yöntemlerden birisidir. Pusula ile yönümüzü kolaylıkla belirleyerek tespit edebiliriz. Pusulanın içindeki ibre nereyi gösteriyorsa daima Kuzey yönünü gösterir. Pusulada yönler İngilizce bulunan harflerle belirtilir. Kuzey N (North), Güney S (South), Doğu E (East) ve Batı W harfiyle gösterilmektedir.

Yön bulma yöntemleri nelerdir

2- GÜNEŞ METODUYLA YÖN BULMA

Güneş doğudan doğduğundan kolumuzu sağa uzattığımızda doğu yönüne, kolumuzu sola uzattığımızda batı yönüne dönmüş oluruz. Önümüz kuzeyi gösterirken arkamız Güney’i göstermektedir.

Yön bulma yöntemleri nelerdir

3- MEZARLIKLARA BAKARAK YÖN BULMA

Müslüman mezarlıklarında mezarın baş kısmı batıyı gösterirken ayak kısmı ise doğuyu gösterir. Hristiyan mezarlıklarının baş kısmı ise güney yönünü gösterirken ayak kısmı kuzey kısmını gösterir.

Yön bulma yöntemleri nelerdir

4- KARINCA YUVALARINA BAKARAK YÖN BULMA

Karınca yuvalarının ağzına bakarak yön bulmak en iyi yön bulma yöntemleri arasında yer alır. Çünkü karınca yuvalarının ağız kısmı güneyi göstermektedir.

Yön bulma yöntemleri nelerdir

5- ÇUBUKLA YÖN BULMA

Çubukla yön bulmak için öncelikle 1 metro boyunda bir çubuğa ihtiyaç vardır. 1 metre çubuğu bulduktan sonra yapacağınız şey çubuğu yere dikmek ve gölge yönünü izlemektedir. Öğle vakitlerinde gölge en kısa uzunlukta olduğunda bu saatlerde kısa uzunluk kuzey yönünü gösterir. Yönü bulduğumuz bir gölge noktası daha işaretleyerek sağ ayağınızı atın. Hemen ardından ikinci işaretlediğiniz noktaya sol ayağınızı atın. Bu konumda belirlenen yön kuzeyi göstermektedir.

Yön bulma yöntemleri nelerdir

6- CAMİLERE BAKARAK YÖN BULMA

Camilerin mihrabının karşısındaki giriş yapısı devamlı kuzeyi gösterir. Hristiyanlar için ibadet yerlerinde kilisenin çanı, kilisenin batısında bulunur.

Yön bulma yöntemleri nelerdir

7- YOSUNLARA BAKARAK YÖN BULMA

Yosunlar ağaçların ve taşların kuzeyinde oluşur. Yosunlara bakarak da yön bulabilir gideceğiniz yeri kolaylaştırabilirsiniz.

Yön bulma yöntemleri nelerdir