Yunan sahil güvenliğinden botu batırma açıklaması
Ajanslar

Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı (HCG), Ege Denizi'nde Yunan ekiplerinin sığınmacı botunu batırmasını "kurtarma operasyonu" olarak takdim etti; "Botu batırmıyorduk mültecileri boğulmaktan kurtarıyorduk.."

Yunan sahil güvenliğinden botu batırma açıklaması

TÜRK SAHİL GÜVENLİK BÖLGEYE GİTMİŞTİ

Türk Sahil Güvenlik botu, 12 Kasım'da Yunanistan Birleşik Arama Kurtarma Merkezinden Didim Tekağaç Burnu'nun güneybatısında lastik şişme botta yardım isteyen düzensiz sığınmacı grubu olduğu ihbarı yapılması üzerine bölgeye ulaşmış ve önleme manevrasında bulunmuştu.

Yunanlılar batırdı Türkler kurtardı VİDEO

BOTU PATLATIP UZAKLAŞMIŞLARDI

Türk botu tarafından durdurulmaya çalışılan sığınmacı grubuna, "LS-060" borda numaralı Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı botu da müdahale etmiş, ucunda delici metal bulunan "açavela gönderi" kullanan Yunan güvenlik güçleri, sığınmacıların botunu patlatarak olay yerinden hızla uzaklaşmıştı.

TÜRK SAHİL GÜVENLİK MÜLTECİLERİ KURTARDI

Lastik botun su alması ve sığınmacıların denize düşmeye başlaması üzerine de Türk Sahil Güvenlik botu, Suriye uyruklu 58 sığınmacıyı kurtararak Didim Limanı'na ulaştırmıştı.

"GÖRÜNTÜLER SAHTE" DEDİLER

Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada, olayla ilgili yayımlanan görüntülerin "üzerinde değişiklik yapılmış işitsel-görsel malzeme" olduğu ileri sürüldü.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

KURTARMA OPERASYONU YAPTIK

"Yakında bulunan Türk Sahil Güvenliğe ait bir teknenin projektörle ışık tutarak tüm hareketleri kolaylaştırmak suretiyle kurtarma operasyonuna yardımcı olduğu sırada, bir personelin küçük bir şişme botunu, denizci kancası, yani uluslararası denizcilik teknik ve uygulamalarına göre bu amaç için de kullanılan bir araç kullanarak, büyük bir kurtarma gemisinin yan tarafına çekmeye çalışması yalanlamaya değmez. Ayrıca, Türk basınında sunulduğu şekilde, Türk ve Yunan sahil güvenlik komutanları arasında bu konuda bir diyalog geçtiği iddiaları da kesin bir şekilde yalanlanmaktadır."

Açıklamada yüzlerce arama kurtarma çalışmasına katılan Yunan ekiplerin bu yıl denizlerde en az 90 bin mülteciyi kurtardığı ifade edildi.