Yunanistan eski para birimine geri mi dönüyor

Yunanistan eski para birimine geri mi dönüyor

Yunanistan'da, 6 Mayıs'ta yapılan erken seçimlerin ardından oluşan belirsiz siyasi ortamda hükümet kurma çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülkenin kontrolsüz iflası ve eski para birimi Drahmi'ye dönüş senaryoları yeniden yoğunluk kazanmaya başladı.

Uzmanlar, siyasi istikrarsızlık nedeniyle dış yardımın kesilmesi durumunda devlet ödemelerinin tamamen durdurulacağı ve bankacılık sisteminin olumsuz etkileneceği görüşünde birleşirken, ortaya çıkacak durumun Yunanistan'ı, ortak para birimi Avro'yu terk etmeye sürükleyeceği belirtiliyor.

YUNAN MEDYASI: DÜĞMEYE BASILDI

Yunan medyası, bu konuda dışarıdan gelen mesajların son uyarı olduğunu belirttiği haberlerinde, AB ve IMF'de ülkenin eski para birimine dönmesi için ''düğmeye basıldığını'' yazdı.

Haberlerde, uluslararası yabancı bankaların bu konudaki hazırlıklarının çoktan tamamlandığı belirtilirken, ''Yunanistan'ın artık Avro'nun çıkış kapısına geldiği ve 2012'nin eylül ayının ülkenin tarihinde trajik bir dönüm noktası olabileceği'' belirtildi.

Haftalık To Vima Gazetesi, ülkedeki ekonomik krizin neden olduğu siyasi istikrarsızlığın sürmesi ve belirli bir süre içerisinde gerekli reformları hayata geçirmeyi üstlenecek bir hükümet kurulamaması durumunda, kreditörlerin ve IMF'nin, Yunanistan'a yardım etmeyi sürdürmeleri için bir nedeni kalmayacağını yazdı.

Gazete, Yunanistan'da 6 Mayıs seçimlerinin ardından yaşananların, AB'de, Avro bölgesinde ''hastalıklı uzvun koparılıp atılmasını'' savunanlara argüman oluşturduğunu belirtirken, Yunanistan'ın iflası ve Avro kuşağından çıkarılması konusunun Brüksel'de dinamik bir şekilde gündemde bulunduğunu kaydetti.

C PLANI: AVRO-DRAHMİ

To Vima ayrıca, Yunanistan'ın, ortak para birimi Avro'nun yanı sıra, Drahmi'yi de kullanmasını öngören bir ''C Plan''ının Brüksel'in planları dahilinde bulunduğunu belirtiği haberinde, uluslararası bankaların bu konuda hazırlık yaptığını belirtti.

Kathimerini gazetesi, AB'den, bir an önce memoranduma saygılı bir hükümet kurulmaması ve anlaşmaya varılanların uygulanmaya konulmaması durumunda, Yunanistan'ın Avro bölgesinin dışında kalacağı yönünde açık mesajlar gelirken, ülkedeki siyasilerin hala seçim sonuçlarının şifresini çözmeye çalıştıklarını yazdı.

Kathimerini, Yunanistan'da son zamanda gündeme gelen memorandumun feshi görüşünün yoğunluk kazanması ya da yeniden müzakere talebinde ısrar edilmesi durumunda, Komisyon'un yeniden, ülke için hayati önem taşıyan dış yardımların kesilerek, ülkeyi kontrolsüz bir iflasa süreklenmesini ve Avro'dan çıkarılmasını öngören ''B Plan''ını gündeme getireceğini kaydetti.

Haftalık Proto Thema gazetesi ise Yunan siyasi parti liderlerinin, Avrupalıların, Yunanistan'ı Avro'dan çıkaracağına inanmadığını ve memorandumdan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için ''blöf'' yaptığını düşündüklerini belirttiği haberinde, ''Yunanlı politikacılar gerçekleri görmezden gelerek, siyasi etkilerini arttırmak için siper savaşı yaparken Berlin'de Yunanistan'ın Drahmi'ye dönmesi için düğmeye basıldı'' ifadelerini kullandı.

ENFLASYON YÜZDE 50'YE TIRMANACAK

Ekonomik analizcilere göre, Yunanistan'ın, dış yardımların kesilmesi sonucunda kontrolsüz bir ifalasa sürüklenmesi durumunda ülkedeki bankacılık sistemi çökecek. Avro'dan çıkarak eski para birimine dönülmesiyle de, enflasyon yüzde 40-50'ye tırmanacak, GSMH da yüzde 20'ye varan düşüş kaydedecek. Ülkenin borcu yüzde 200'ün üzerinde artacak ve dış ülkelerden kredi alan işletmeler içteki gelirlerinin azalması nedeniyle zor durumda kalacak. Ayrıca, petrol, ilaç gibi ithal ürünlerin fiyatlarında büyük artışlar kaydedilecek. Bu durum da, para darlığına, işsizliğin artmasına, ciddi sosyal ve siyasi karışıklıklara neden olacak.