Yunanistan'da eşcinsel evliliklere onay çıktı
CHA

Yunanistan Kilisesi ve farklı kesimlerin sert tepkisine rağmen 300 üyeli parlamentoda oylamaya katılan 249 vekilden 194'ü düzenlemeye "evet", 55 vekil ise "hayır" dedi. İki günlük "yas" ilan eden Metropolit Amvrosios, şehre astırdığı afişlerle "eşcinsel birliktelik" yasasına tepki gösterdi.

YASA KABUL EDİLDİ

Yunanistan'da büyük tartışma çıkaran ve Ortodoks Hıristiyan camiasının sert muhalefetine rağmen LGBT bireylere ilişkin 14 maddelik yasa tasarısı kabul edildi. Düzenleme ile eşcinsel bireyler Noter'den aldıkları "birlikte yaşama" belgesini nüfus müdürlüklerine teslim edecekler.

Yunanistan'da eşcinsel evliliklere onay çıktı

Yasaya iktidar partisi Syriza, sosyalist PASOK, liberal Potami ve Merkez Birliği (Enosi Kentroon) 'evet' dedi. Muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) ise üçe bölünde. ND'den 19 "evet", 29 "hayır" oyu kullanıldı. 29 vekil ise oylamaya katılmadı.

"Hayır" diyen partiler arasında ise iktidarın küçük ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL), Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve ırkçı Altın Şafak (Hrisi Avgi) yer aldı.

Yunanistan'da eşcinsel evliliklere onay çıktı

Yunanistan Parlamentosu’na LGBT bireylere ilişkin düzenlemeye Yunanistan Kilisesi’nden tepki geldi. En yüksek karar alma organı Sen Sinod Meclisi, alternatif birlikteliklerin geleneksel aile kurumunun bozulması anlamına geleceğini vurgulamıştı. Kilise, bunun Tanrı'nın isteğine karşı gelmek, büyük ahlaki, milli ve toplumsal sorunlara sebebiyet vereceği uyarısında da bulundu.

İKİ GÜNLÜK 'YAS' VE TEPKİ ÇANLARI

Kalavrita-Aigio Metropoliti Amvrosios, eşcinsel hakları ve birliktelikleri hakkında hazırlanan 'birlikte yaşama' yasasına ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Yasaya tepki için 2 günlük 'yas' ilan etti. Bu çerçevede dün başlayan 'çan' eylemi bugün de sürecek. 12:00-12:30 saatleri arası Mora'da Kalavrita bölgesi ve Aigio şehrinin bütün kiliselerinde 'yas' çanı çalınacak.

Yunanistan'da eşcinsel evliliklere onay çıktı

Ayrıca Aigio şehrinin görünür yerlerine protesto afişleri de astıran Metropolit Amvrosios, afişlerde "Birlikte yaşama, Hıristiyanlık ahlakı katlediliyor!" cümlesine yer verdi.

Metropolit Amvrosios, ”Onlara karşı durun, onları dışlayın, onları rahatsız edin, onlar Tanrı’ya karşı duran ucubeler. Onlar insan değil, onlar doğanın hatalı yaratıkları.” açıklamaları sebebiyle çok sayıda suç duyurusunda bulunuldu.

YASAYI DESTEKLEYENLER GÖSTERİ DÜZENLEDİ

Yasanın dün gece kabul edilmesinin ardından bugün çıkan Yunan gazeteleri, "birlikte yaşama" yasasının kabul edilmesini manşetten verdi.

Dün akşam parlamentonun önünde toplanan küçük bir grup ise gece yarısı kabul edilen eşcinsellik birlikteliklerini kanunlaştıran yasaya destek verdi.

Yunanistan'da eşcinsel evliliklere onay çıktı