Yunanistan'da bu kez koalisyon kurulacak

Yunanistan'da bu kez koalisyon kurulacak

Aylardır iflas ve Euro'dan çıkma tartışmalarının yaşandığı Yunanistan 42 günde ikinci kez erken seçime gitti. AB'nin sessizce desteklediği merkez sağdaki Yeni Demokrasi, aşırı solcu SYRIZA'yı geride bırakarak mecliste 50 sandalyelik kritik "bonusu" elde etti. Euro taraftarı Yeni Demokrasi ve Pasok'un vekil sayısı 300 sandalyeli mecliste 160'ı aştı. Yunanistan ve Avrupa şimdilik rahat nefes aldı.

ÖNEMLİ BİR EŞİK AŞILDI

Yunanistan, 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet kurulamaması üzerine dün yeniden sandığa gitti. Yaklaşık 10 milyon seçmen, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunu oluşturacak milletvekillerini belirledi. Bir kez daha hiçbir parti tek başına iktidara yetecek oy oranına (yüzde 38) ulaşamadı ancak Euro'nun kaderi açısından önemli bir eşik aşılmış gibi görünüyor.

YUNAN SEÇİMLERİNDEN KARELER

EURO'YA DEMİRLEDİK

130 milyar Euro'luk 2'nci Kurtarma Paketi Anlaşması'na taraftar olan muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) oyların yüzde 29.5'ini alarak birinci oldu. Böyle olunca ND, birinci partiye verilen 50 vekillik "bonus"la birlikte 128 sandalye kazandı. Geçen seçimler öncesinden beri kurtarma paketine karşı politika yürüten aşırı sol SYRIZA ise yüzde 27,1'de kaldı ve 72 sandalye elde etti. Son seçimlerde büyük bir kan kaybı yaşayan sosyalist parti Pasok ise yüzde 12,3'te kaldı ve 33 sandalye kazandı. Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas bugün ND lideri Andonis Samaras'a koalisyon hükümeti kurması için çalışmaları başlatma görevini verecek.

Yunanistan'da bu kez koalisyon kurulacak