Yunanistan'da üç genli tüp bebek teknolojisiyle bebek doğdu
ensonhaber.com

Yunanistan'da iki kadının yumurtalarının babadan alınan spermle döllendirilen 2,9 kilogram ağırlığındaki bebek, hayata gözlerini açtı.

Adı açıklanmayan bebek, mitokondriyal hastalığı olan kadınların çocuk sahibi olabilmesi için geliştirilen bu yöntemle doğan ikinci bebek oldu.

YÜZDE 0,1'LİK DNA ALINIYOR

Bu teknoloji, tüp bebek yöntemi ile anne ve babadan alınan DNA'yı başka bir kadından alınan sağlıklı mitokondriya ile birleştiriyor.

Bu şekilde doğan bebeklerin yüzde 0,1'lik DNA'sı donörden geliyor ve bu değişiklik diğer nesillere aktarılan kalıcı bir değişiklik oluyor.

TARTIŞMALARA YOL AÇMIŞTI

Daha önce Ürdünlü bir kadın, 2016'da Meksika'da bu yolla çocuk sahibi olmuş ancak doğum etik açıdan tartışmalara yol açmıştı.

ANNEDEN BEBEĞE GEÇEN HASTALIKLARIN ÖNLENMESİ

Mitokondriyal hastalıklar, anneden bebeğe geçiyor. Her 6 bin 500 bebekten biri, ciddi bir mitokondriyal hastalıkla doğuyor. Mitokondriyal hastalıkla doğanlarda enerji eksikliği nedeniyle vücut, fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Hücrelerde hareketi ileten kısımların zarar görmesiyle ortaya çıkan hastalık; kas güçsüzlüğü, körlük, kalp yetmezliği ve hatta ölüme yol açabiliyor.

Yunanistan'da üç genli tüp bebek teknolojisiyle bebek doğdu