Zeki Alasya kimdir

Zeki Alasya kimdir

Tam adı Zeki Şenol Alasya olan ünlü oyuncu, 18 Nisan 1943 yılında İstanbul Şehzadebaşı'nda doğdu.

Aslen Kıbrıslı olan Alasya, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde 4 kez sadrazamlık yapmış olan Osmanlı devlet adamı Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa'nın yeğenidir.

1959 YILINDA TİYATROYA BAŞLADI

Robert Koleji'nden mezun olan Zeki Alasya, sanat hayatına 1959'da MTTB ( Milli Türk Talebe Birliği ) tiyatrosunda amatör olarak başladı. Mister Nato, Kargalar Okulu, Şampanya ve Viski gibi oyunlarda rol aldı.

DEVEKUŞU KABARE TİYATROSU

1965'te Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda çalıştı. 1967'de kurulan Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nu Haldun Taner, Metin Akpınar, Ahmet Gülhan ile birlikte kurdu. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun tüm oyunlarında oyuncu, yazar, yönetmen olarak çalışan Zeki Alasya, 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırıldı.

METİN AKPINAR İLE AYRILMAZ İKİLİ

Oyunculuk kariyerinin yanında yönetmenlik de yapan Zeki Alasya, ilk olarak 1973 yılında yönetmenlik koltuğuna oturdu. Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili olarak Yeşilçam’a damga vuran Alasya, 37 yıl boyunca Metin Akpınar ile beraber hafızalarda yer aldı ve unutulmazlar arasına girdi.

Alasya; Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmlerle eşleştirilmiş bir komedyen olarak ün kazandı.

HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN

Oyuncu olarak; Salak Milyoner, Beş Milyoncuk Borç Verir misin, Köyden İndim Şehire, Güler misin Ağlar mısın, Nerden Çıktı Bu Velet, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip, Güle Güle, filmlerdeki rolleriyle unutulmazlar arasına giren Alasya, yönetmen olarak; Aslan Bacanak, Sivri Akıllılar, Caferin Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler, Elveda Dostum gibi filmlerle bu başarıyı devam ettirdi.

SİNEMADAN SONRA TELEVİZYONDA

2010 Yılında Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü alan Alasya, son yıllarda televizyon dizilerinde aldığı rollerle anıldı.

Akasya Durağı dizisinde Nuri Baba karakterini canlandıran usta oyuncu, son olarak Kanal D ekranlarında yayınlanan Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa karakterini canlandırdı. Uzun bir süre beğeniyle izlenen dizi, düşen reytingler yüzünden final yaptı.

KARACİĞER HASTALIĞINDAN VEFAT ETTİ

Türk tiyatro ve sinemasının unutulmaz oyuncusu Zeki Alasya, karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan 2015 tarihinden beri tedavi gördüğü hastanede, 8 Mayıs 2015 tarihinde saat 10.30 sularında vefat etti.