Zeybekci: Dolar 2,10'un altına düşerse müdahale edilmeli

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Başarılı İhracatçılar Ödül Töreninin çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Zeybekci: Dolar 2,10'un altına düşerse müdahale edilmeli

KATKI BİTMEK ÜZERE

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisini yükseltmesi noktasında değerlendirmesinin sorulması üzerine Zeybekci, enflasyona kur artışlarının sebep olduğu katkının bitmek üzere olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde enflasyonun aşağı yönlü hareket göstereceğini belirten Zeybekci, "Mayıs ayı istediğimiz seviyelerin biraz üzerinde gelecektir ama Haziran ayında enflasyon artışına sebep olan tortuların tamamen ortadan kalktığını göreceğiz" diye konuştu. Zeybekci, yıl sonu enflasyon ortalaması konusunda genel kanaatin yüzde 5,5-8 arasında olduğunu kaydetti.

FAİZE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Zeybekci, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faize ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine ise faiz oranlarının yüksek olmasının paranın, üretimden ve yatırımdan spekülasyona doğru geçmesine sebep olduğunu belirtti. Faiz oranlarının artırıldığı şekilde inmesini beklemediklerini ifade eden Zeybekci, "Piyasanın gösterge faizini yüzde 12'lerden yüzde 9,5'lara getirdiğinde bunun olumlu yönde değerlendirilmesini Merkez Bankası'ndan bekliyor" ifadelerini kullandı.

''MERKEZ BANKASI PİYASANIN OLUMLU YÜRÜYÜŞÜNE CEVAP VERMELİ''

Zeybekci, bu konuda söylenmesi gereken sözü Başçı'nın çok yakın kelimelerde söylediğini dile getirerek, "Piyasa şu anda kendi içinde faizleri aşağı doğru çekerken Merkez Bankası'nın da piyasanın bu hareketine uyacağına söylemesinin ilk aşamada yeterli olacağına inanıyorum. Yakın bir sürede de zaten piyasa Merkez Bankasını zorlayacaktır. Çünkü piyasa şuanda faizin düşmesini satın alıyor. Yakın bir sürede Merkez Bankası bunun gereğini yapacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

''KUR BU SEVİYEDE TUTULMALI''

Beklentilerinin, faizin yılsonuna kadar ilk çıktığı noktalara gelmesi yönünde olduğunu kaydeden Zeybekci, ekonominin böyle istediğini ifade etti. Zeybekci, Merkez Bankası'nın yapması gerekenin, piyasanın olumlu yöndeki yürüyüşüne olumlu yönde cevap vermek olduğunu söyledi. Bakan Zeybekci, mevcut Dolar-TL kuru hakkında da değerlendirmede bulunarak, "Dolar-TL'deki 2,15-2,20 aralığı, ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı, ihracatı destekleyici etkisi bulunuyor. Kur bu seviyede tutulmalı. 2,10'un altına düşen durumlarda Merkez Bankasının müdahale yönünde adımlar atabilmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.