Zorunlu kariyer planlama dersi geliyor

Zorunlu kariyer planlama dersi geliyor

Kariyer planlama hazırlıkları 15 yaşında başlayacak. 8'inci sınıflara önümüzdeki yıldan itibaren zorunlu "Kariyer Planlama" dersi verilecek.

GELECEK PLANLAMASI

Haftada 1 saat verilecek dersle öğrencilere geleceğe yönelik planlama yapma becerisi ve kariyer yaşamına ilişkin alternatifleri değerlendirme becerisi kazandırılacak. Ders programı çerçevesinde öğrenciler, özgeçmiş ve kariyer dosyası hazırlayacak, çeşitli iş kurumlarına ziyaretler yapacak, stres ve kriz yönetimi yapmayı öğrenecekler. Dersler "Kendini Tanıma", "Güvenli ve Sağlıklı Yaşam", "Eğitim Yaşamı", "Meslekleri Tanıma" ve "Kariyer Planlama" olmak üzere toplam 5 konuda verilecek.

İLK AŞAMA FİZİKSEL FARKINDALIK

Dersin ilk bölümü olan "Kendini Tanıma"da öğrencilere ergenlik dönemlerinde yaşanan fiziksel ve duygusal değişiklikler anlatılacak. Fen Bilimleri dersleriyle ilişkilendirilerek işlenecek bu bölümün sonunda öğrencilerin, güçlü ve zayıf yönlerini tanıyabilecek, bireysel farklılıklarını değerlendirebilecek seviyeye gelmesi hedefleniyor.

STRES YÖNETİMİ MÜFREDATTA

Dersin ikinci bölümü olan "Güvenli ve Sağlıklı Yaşam"da ise öğrenciler zararlı alışkanlıkların duygusal ve bedensel yönden insan hayatına olan etkilerini kavrayacak. Ayrıca çağımız sorunu stresin nedenleri, belirtileri ve stresle başa çıkmanın yöntemleri de öğretilecek.

SINAV KAYGISINA SON

Egitim yaşamı konusu işlenirken de öğrencinin kendi öğrenme stilini belirlemesi, sınav kaygısının performansına etkisin ve sınav kaygısıyla baş etme yolları öğretilecek. Yoğun sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma servisinden aktif yardım alması sağlanacak.

İŞYERLERİ ZİYARET EDİLECEK

Kariyer planlamanın öneminin kavratılacağı derste, programın "Meslekler ve Kariyer planlama" konularında başarıya ulaşması için öğrencilerin işyerlerine ziyaretleri sağlanarak, farklı meslek gruplarını gözlemelerine imkan verilecek.