10 milyar dolarlık TANAP projesinde geri sayım

10 milyar dolarlık TANAP projesinde geri sayım

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Transanadolu Doğalgaz Boru Hattı projesinde hattın inşaatı için ihale açıldı. Türkiye'nin Gürcistan sınırından Yunanistan'a kadar gaz boru hattını yapmaya talip olan şirketler, 15 Ağustos'a kadar önyeterlilik başvurusu yapacak.

2014'E ERTELENMİŞTİ

Yaklaşık 1,800 kilometrelik 56 inçlik hat inşaa edilecek. TANAP, 2018 yılından itibaren başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp gaz taşımaya başlayacak. Türkiye hattan 6 milyar metreküplük doğalgazı aldıktan sonra kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya iletilecek. Projenin büyüklüğünün 10 milyar dolar arasında olduğu belirtiliyor. Daha önce bu yıl inşaatına başlanması planlanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'nde bu tarih 2014 yılının ikinci yarısına ertelenmişti. Gazetelerde yayımlanan TANAP Doğalgaz İletim'in ihale ilanına göre, yaklaşık 1,800 kilometre olacak 56 inçlik hat için 15 Ağustos günü saat 17.00'ye kadar başvuruların yapılması gerekiyor.

TANAP'ta Türkiye'nin yüzde 20, Azeri SOCAR'ın yüzde 80 payı bulunuyordu.
Projenin şekillenmesinin ardından BP, Statoil ve Total, Socar'ın TANAP'taki payından yüzde 29 hisse almıştı.

10 milyar dolarlık TANAP projesinde geri sayım

SOCAR, TANAP'A PARA AKITACAK

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, TANAP Doğalgaz Boru Hattı projesiyle birlikte SOCAR Türkiye'nin en büyük 5'inci yatırımcısı konumunda olduğunu söyledi. Yavuz şöyle devam etti: "Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı olduk. TANAP'la beraber Türkiye'de yürüttüğümüz yatırımların tutarı 17 milyar dolardır. Bu yatırımlar hızla 20 milyar dolara doğru gidiyor. Satın alma dahil, devam eden yatırımlarla birlikte PETKİM yarımadasında 2023 yılına kadar 15 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Bu rakamlarda sanayi alanında Türkiye'nin ikinci büyük şirketi olacağız. 2023 yılında SOCAR olarak Türkiye'nin en büyük 3 şirketinden biri olacağız. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı'na ilettiğimizde " Neden birinci olmuyorsunuz'dedi. Biz de neden olmasın diyerek, birinci olmayı hedeflerimiz arasına almış durumdayız. "

AZERBEYCAN'DA BENZİN SUDAN UCUZ

Azerbeycan'da zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunması, ülkede yakıt fiyatınını da çok düşük seviyelerde olmasını sağlıyor. Ülkede 1 litre suyun fiyatı 50 kapik iken 1 litre dizel 45, 1 litre benzin ise 55 kapik...Azerbeycan'da zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunması, ülkede yakıt fiyatınını da çok düşük seviyelerde olmasını sağlıyor. Düşük yakıt fiyatları sebebiyle bir çok ülkede tasarruflu araçlar tercih edilirken bu ülkede güçlü ve lüks araçlar revaçta.Günlük ortalama 139 bin ton petrolün işlendiği Azerbaycan ekonomisinin temelini petrol ve doğalgaz oluşturuyor.Nüfusun ortalama 9 milyon olduğu Azerbaycan'da resmi olmayan rakamlara göre yılda 15 milyar dolar petrolden gelir elde edilirken, 50 bin kişi bu sektörde çalışıyor.