16 şehit verilen Akil Tepesi, 'Albayrak Tepesi' oldu
DHA

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan temizlenerek özgürleştirilen Suriye'nin El Bab kentinin girişindeki 'Şeyh Akil' ve 'Hastane Tepesi' olarak bilinen tepe, 3 ay süren çatışmaların en şiddetlisi, bundan tam 1 yıl önce yaşandı ve aralarında Binbaşı Bülent Albayrak'ın da bulunduğu 16 asker şehit oldu.

16 şehit verilen Akil Tepesi, 'Albayrak Tepesi' oldu

CERABLUS, RAİ, DABIK, RAKKA VE EL BAB

Geçen yıl 24 Ağustos'ta, Türkiye sınırının terör unsurlarından temizlenmesi amacıyla Fırat Kalkanı Harekatı'na başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri ve TSK tarafından desteklenen ÖSO güçleri, sırasıyla, Suriye'nin terör örgütü DEAŞ denetimindeki Cerablus, Rai, Dabık bölgelerini temizledi.

16 şehit verilen Akil Tepesi, 'Albayrak Tepesi' oldu

DEAŞ TEPEYİ VERMEMEK İÇİN 4 KOLDAN SALDIRDI

TSK ve ÖSO güçleri, 8 Aralık'ta DEAŞ'ın Rakka'nın ardından ikinci merkezi olan El Bab'a yönelik harekat başlattı. El Bab'ın batı girişinde DEAŞ kontrolünde bulunan yöreye hakim nokta olan tepenin ele geçirilmesi için harekete geçildi. Ancak, DEAŞ terör örgütü üyeleri şehre hakim konumdaki tepeyi vermemek için TSK ve ÖSO güçlerinin bulunduğu bölgeye bomba yüklü araç, canlı bomba, ağır silah ve roketlerle saldırdı.

16 şehit verilen Akil Tepesi, 'Albayrak Tepesi' oldu

EN ACI TARİH: 21 ARALIK 2016

El Bab'ın kilidi konumundaki Akil Tepesi'nin ele geçirilmesi için yaşanan şiddetli çatışmalarda en acı tarih ise 21 Aralık 2016 olarak kayıtlara geçti. 21 Aralık 2016 günü sınır ötesinden peş peşe acı haberler geldi. Aralarında; Şeyh Akil Tepesi'ni özgürleştirme operasyonu komutanı olan Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Bülent Albayrak'ın da bulunduğu 16 asker şehit oldu. Herkesi derinden yaralayan bu acı haberlerin ardından devam eden şiddetli çatışmalar sonunda 8 Şubat günü Akil Tepesi DEAŞ'lı teröristlerin elinden alındı. Şehre hakim bölgede kontrolü sağlayan TSK'nın desteklediği ÖSO güçleri 24 Şubat tarihinde ise El Bab'da kontrolü tamamen sağladı.

16 şehit verilen Akil Tepesi, 'Albayrak Tepesi' oldu

'ALBAYRAK TEPESİ' OLDU

El Bab'da patlayıcı temizliğinin yapılması ve güvenliğinin sağlanmasının ardından binlerce Suriyeli yeniden evlerine döndü. Şimdilerde eski günlerine dönmeye başlayan El Bab'ın girişindeki Şeyh Akil Tepesi'nin bulunduğu bölgeye ise TSK'nın geçici üssü kuruldu. Suriyeliler ise 21 Aralık 2016 tarihinde 16 askerin şehit düştüğü tepenin bulunduğu bölgeye teşekkür panosu astı. Türkçe ve Arapça yazıların yer aldığğı panoya da şehit düşen askerleri temsilen Şeyh Akil Tepesi'ni özgürleştirme operasyonu komutanı şehit Binbaşı Bülent Albayrak'ın fotoğrafı konularak teşekkür edildi. El Bab sakinleri ise geçmişte Şeyh Akil veya Hastane olarak adlandırdıkları tepeye ise kendi aralarında 'Albayrak Tepesi' demeye başladı.

16 şehit verilen Akil Tepesi, 'Albayrak Tepesi' oldu

Şeyh Akil Tepesi'nin adını Albayrak Tepesi olarak adlandırılan bölgede ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılan ve inşaatı hızla yükselen 200 yataklı hastane de birkaç ay içerisinde tamamlanarak Suriyelilere hizmet verecek.

16 şehit verilen Akil Tepesi, 'Albayrak Tepesi' oldu

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)