28 Şubat'ı İsrail için yaptık

28 Şubat'ı İsrail için yaptık

Post-Modern darbenin mimarı olmakla suçlanan emekli Orgeneral Çevik Bir'in, 10 yıl önce bir ABD dergisine yazdığı makale, dikkat çekici detayları göz önüne serdi.

Çevik Bir bu makalede, post-modern darbenin sadece "irtica'ya karşı değil, İsrail'le ilişkilerin sürmesi için de yapıldığını" kaydetti.

İşte Çevik Bir'in, İsrailli siyaset bilimci Martin Sherman'la birlikte, 2002'de kaleme aldığı yazıdan satır başları:

"İSRAİ'LE İLİŞKİLER İÇİN.."

1990'lı yıllarda, İsrail-Türkiye ticaret hacmi sürekli arttı. Sivil değişim hacmi de (turistik, akademik, mesleki, sportif ve kültürel) önemli ölçüde genişledi. Fakat bu bağlar 1996'da, Necmettin Erbakan'ın iktidara yükselişi ile yıprandı. Erbakan, iç ve dış politikada İslami bir gündeme girişti. Erbakan'ın İsrail karşıtı söylemi, geleneksel Yahudi karşıtı motifler ve efsaneler ile dolu idi. Erbakan için, İsrail bir 'ebedi düşman' ve 'Arap ve İslam dünyasının kalbinde bir kanser.' Erbakan, İsrail ile ilişkileri dondurmaya söz verdi. Ordu, dedi ki: Ülkenin yüzünü İslam'a dönmesini ve İsrail ile ilişkilerin riske atılmasını izlemeyeceğiz. Erbakan, kontrol altında tutuldu. Türkiye ve İsrail MGK baskısıyla İslamcı Başbakan istifasını sundu.

DERGİYE AÇIKLADI

Çevik Bir, ABD'nin "Middle East Quarterly" adlı dergisinde, "İstikrar için formül: Türkiye artı İsrail" başlığıyla yazdığı makalede, şu vurguları da yaptı:

Necmettin Erbakan, İsrail'i bir 'ebedi düşman' olarak görüyordu. İsrail ile Ankara arasındaki anlaşmaları iptal etmeye de söz vermişti."