Yunanistan, 12 Afganı darbederek Türkiye'ye itti
DHA

Savaştan ve iç karışıklıklardan kaçarak yeni bir hayata başlamak üzere Avrupa ülkelerine göç etmek isteyen milyonlarca mülteci, sınırlarda çok sayıda zorluk yaşıyor.

Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçiş yapmayı deneyen göçmenler ise Yunanistan'ın sert tavırlarıyla karşılaşıyor.

Yunan güvenlik güçlerinin, ülkelerine geçen 12 Afganistan uyruklu düzensiz göçmeni üzerlerindeki kıyafetleri, para ve değerli eşyaları alıp, darbettikten sonra bazılarını yarı çıplak ve ayakkabısız olarak Türkiye'ye geri itttiği iddia edildi.

Yarı çıplak bulundular

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda soğuk havada yarı çıplak halde yakalanan göçmenlere jandarma sahip çıktı. Kıyafet, yiyecek verilen göçmenler, daha sonra işlemleri için Edirne İl Göç İdaresi'ne teslim edildi.

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -1

"Yunan polisi çok ağır şekilde dövdü"

Yunanistan'a yasa dışı yollardan geçmelerinin ardından yakalanıp, üzerlerindeki değerli eşyaları ve kıyafetleri çıkarıldıktan sonra darbedilerek, Türkiye'ye zorla itildiklerini söyleyen Afganistan uyruklu Kamal Afghan, kendilerine Türk askerlerinin sahip çıktığını söyledi. Ateş yakarak hayatta kaldıklarını belirten Afghan, "Yaklaşık olarak 25 kişi İstanbul’dan Avrupa’ya gitmek için hareket ettik. Yunan tarafına geçtiğimizde Yunan polisi bizleri yakaladı ve çok ağır bir şekilde dövdü. Bütün elbiselerimize, kıyafetlerimize ve değerli eşyalarımıza el koydu daha sonrasında bizi Türkiye tarafına gönderdiler. Türkiye tarafında jandarmaya çok teşekkür ediyoruz. Bizlere kıyafet, elbise verdiler; güzel davranışta bulundular. Ateş yakarak hayatta kaldık." dedi.

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -2

"3 gün tuttular, yemek vermediler"

Yama Ahmedi ise 3 gün boyunca kötü şartlarda, bir odada aç ve susuz tutulduklarını belirterek, "Avrupa’ya gitmek için Yunan tarafında askerler tarafından yakalandık. Yunan askerleri bütün eşyalarıma, elbiseme, kıyafetime, telefonuma, bütün her şeyime el koydu ve Türkiye tarafına geri itti. Biz de ateş yakarak ısındık ve daha sonra jandarma bizi teslim aldı. Jandarmaya çok teşekkür ediyoruz. Bizlere elbise, kıyafet verdi. Bunun için minnettarız. Bizi 3 gün tuttular. Yola çıkarken hazırladığımız yiyecekleri yedik. Bize hiç yemek vermediler. Bize tokat, yumruk attılar. Tek kullanımlık botlarla bizi geri ittiler. Jandarma bize ayakkabı, pantolon, kıyafet, ekmek, yiyecek, su temin etti. Teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Diğer düzensiz göçmenler de Yunan polislerinin kendilerini darbedip, zorla Türkiye'ye itildiklerini anlattı.

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -3

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -4

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -5

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -6

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -7

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -8

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -9

Yunan güvenlik güçlerinin 12 Afgan göçmeni darbedip, geri ittiği iddiası -10

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)