5G beklediğiniz kadar hızlı olmayabilir
ensonhaber.com

Yeni nesil mobil şebeke teknolojisi olan 5G'nin heyecanı her geçen gün artarken, bir yandan da operatörler çalışmalarına devam ediyor. 5G alt yapısını kurmak için ciddi paralar harcayacak olan şirketler, bu teknolojiden en iyi şekilde faydalanmak için birçok çalışma yapıyor. 5G denince hepimizin aklına aynı soru geliyor: 5G ne kadar hızlı olacak?

5g

5G HIZI BİRÇOK FAKTÖRE BAĞLI OLACAK

5G'nin ne kadar hızlı olduğu konusunda birçok söylenti ortaya atılsa da gerçek şu ki aldığınız hızlar, nerede olduğunuz, hangi ağa bağlandığınız, başka hangi kişilerin bu ağa bağlandığı ve hangi cihazı kullandığınız dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olacaktır. Genel olarak ise 5G'nin maksimum hızının, 1Gbps ile 10Gbps arasında olması ve gecikme süresinin de 1 milisaniyenin altında olması bekleniyor.

5g

4G NE KADAR HIZ GETİRİYOR?

Yukarıdaki mobil şebeke teknolojilerinin maksimum ve ortalam hızlarına baktığımızda 5G'nin maksimum 1Gbps ile 10Gbps arasında bir hıza sahip olması beklenirken, ortalama hızı ise 50Mbps olacak. Yani 5G'li akıllı telefon kullanıcılarının  1Gbps hıza ulaşması aslında tamamen bir hayal. Yukarıdaki ortalamalar yaklaşık sonuçlardır ve kullanılan alt yapıya göre bu hızlar değişebilir. Şu anda kullanılan 4G ağlarına baktığımızda ABD'de ortalama hız 16,31 Mbps ve İngiltere'de 23,11 Mbps olduğunu görüyoruz. En yüksek hız ise 44.31 Mbps ile Singapur'da.

5g

NetComm Pazarlama ve İletişim Müdürü Els Baert: ''5G teknolojisinin gelişmesi akıllı telefon kullanıcılarına daha fazla hız getirecek, ancak bu hızlar operatörlerinin alt yapıyı nasıl oluşturduklarına ve ağ üzerinde ne kadar kullanıcının olduğuna bağlı olarak değişecek.'' ifadelerini kullandı.

Özetlemek gerekirse 5G teknolojisi, bulunduğunuz bölgeye ve kullandığınız alt yapıya göre değişecek. Ancak akıllı telefon kullanıcılarının merakla beklediği 5G, telefonlara çok çok yüksek hızda internet getirmeyecek.