Yunanistan'da koalisyon hükümeti sona eriyor
AA

Kammenos, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile yaklaşık yarım saatlik görüşmesinin ardından Başbakanlık binası önünde, gazetecilere açıklamada bulundu.

"HÜKÜMETTE KALAMAYIZ"

Yaklaşık 4 yıldır "milli birlik hükümetinde" yer alarak ülkeyi memorandumlardan çıkardıklarını ifade eden Kammenos, "Makedonya'nın ismi konusunda bu iş birliğinin devam edemeyeceğini Başbakan'a söyledim. Hükümette kalamayız." dedi.

Savunma Bakanlığı görevinden de istifa eden Kammenos, Başbakan'a iş birliği için teşekkür ettiğini belirterek, "Bağımsız Yunanlar hükümetten ayrılıyor." ifadesini kullandı.

ÇİPRAS "DEVAM" DEDİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise Meclis'ten güvenoyu talep ederek görevine devam etmeyi planladığını açıkladı. Çipras, Kammenos ile görüşmelerinden bir süre sonra Başbakanlık binası önünde, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hükümet ortağı ile farklı siyasi görüşlere rağmen ülkeyi memorandumdan çıkaracak bir işbirliği gerçekleştirdiklerini belirten Çipras, "Kendisine teşekkür ediyorum. Bana Savunma Bakanlığı'ndan istifa ettiğini belirtti. Ben de istifasını kabul ettim." dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI SAVUNMA BAKANLIĞINA

Bakanlık pozisyonlarında bulunan diğer ANEL üyelerinin de istifasını kabul edeceğini kaydeden Çipras, yeni savunma bakanının ise Genelkurmay Başkanlığını yürüten Evangelos Apostolakis olacağını bildirdi.

Çipras öte yandan, anayasa çerçevesinde hükümet dönemi sona erene kadar başbakanlık görevini sürdürebilme hakkı bulunduğuna işaret ederek, vadettikleri önemli girişimleri tamamlamayı planladıklarını vurguladı.

Çipras, "Meclis Başkanı ile irtibat kurdum. Meclis'in güvenoyunu alarak göreve devam etmek için gerekli prosedürü ivedilikle başlatacağız" ifadelerini kullandı.

PERŞEMBE OYLAMA

Yunan hükümet kaynaklarına göre, hükümette yalnız kalan Çipras liderliğindeki SYRIZA'nın talep edeceği güvenoyu, salı günü Meclis'e gelecek ve perşembe günü oylanacak.

Çipras'ın gündemindeki bir diğer önemli konu ise koalisyonda ayrılığa yol açan Makedonya ile "isim anlaşmasının" Meclis'ten geçirilmesi olacak.

Başbakan Çipras, dört gün önce verdiği mülakatta, "(Güvenoyunda Meclis'in yarıdan fazlası) 151 milletvekilin olmasa da anayasal açıdan sorun olmadan göreve devam edebilirsin. Avrupa'da bu şekilde 12 hükümet var. Anayasal bir sorunum olmaz ama siyasi bir sorun olur. Böyle bir durumda ise zamanı gelince söz verdiğimiz kritik girişimleri gerçekleştirdikten sonra erken seçime gideceğim." demişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)