ABD 50 yıl sonra Küba'da fabrika açılmasına izin verdi
Ajanslar

KÜBA

Küba'ya uygulanan yaptırımları kaldırma ve ilişkileri düzeltme kararı alan ABD yönetimi, yıllar sonra ilk kez Küba'da fabrika açılmasına onay veren anlaşmayı imzaladı. Bu iki ülke arasındaki ticari ilişki adına tarihi bir karar olarak kabul ediliyor.

KÜBA'YA GÜNDE 110 UÇUŞ YAPILMASI İÇİN DE İMZA ATILDI

Yetkililer aynı zamanda Küba'ya günde 110 uçuşun yapılmasına izin veren başka bir anlaşma daha imzaladı. Obama yönetiminin fabrika açmalarına izin verdiği şirketlerin Alabama'dan Horace Clemmons ve Saul Berenthal adlı ortakların traktör ve diğer ağır ekipmanları üretmek için fabrika açacağını belirtti.

1000'E YAKIN ÜRETİM BEKLENİYOR

Şirketlerin Küba'daki bireysel çiftçilere yılda 1000'e yakın traktör üretmesi bekleniyor.Küba, doğrudan yabancı yatırım çekmek için özel bir sanayi alanı oluşturmuştu.

ABD 50 yıl sonra Küba'da fabrika açılmasına izin verdi

ÜRETİM SENEYE

Şirketlerin, üretime 2017'nin ilk çeyreğinde başlaması bekleniyor. Clemmons, "Herkes Küba'ya gitmek ve bir şeyler satmak istiyor. Ancak bizim yapmaya çalıştığımız şey bu değil. Biz soruna bakıyoruz ve Kübalılar için en önemli sorunun ne olduğunu bulup, çözümüne yardımcı olmak istiyoruz" açıklamasını yaptı. Açıklamanın devamında, "Bunun uzun vadede her iki tarafa da fayda sağlayacağını düşünüyoruz" denildi.

YARIM YÜZYIL SONRA EN ÖNEMLİ ADIM

Fabrikaların 5 milyon dolar ile 10 milyon dolar maliyetle inşa edileceği tahmin ediliyor. Bu yatırım, ABD'li iş dünyasının Küba topraklarına Fidel Castro'nun 1959'da göreve gelip, ABD'nin milyarlarca dolar değerindeki şirketleri ve özel mülklerini kamulaştırmasından sonraki en önemli adım olarak kabul ediliyor.

ABD 50 yıl sonra Küba'da fabrika açılmasına izin verdi