ABD Başkanı Trump, 'Birliğin Durumu' konuşmasını yaptı
AA

ABD'de Federal Meclis'ten Meksika'ya örülecek duvar için bütçe isteyen ABD Başkanı Donald Trump'ın isteği, yapılan oylamada Meclis'e takılmış ve federal hükümet o tarihten itibaren kapalı kalmıştı. Kapanan hükümet nedeniyle, FBI'dan tutun da tüm devlet memurlarına kadar devlete bağlı hiçbir memur maaşını alamamış ve zor bir süreçten geçmişti.

OTURUMA PENCE VE PELOSİ BAŞKANLIK ETTİ

Başkan Trump, aslında 29 Ocak'ta yapılması planlanan Kongre konuşmasını,  dün Temsilciler Meclisi Genel Kurul salonunda gerçekleştirdi. Trump, Meclis'e adeta bir 'rock yıldızı' gibi girerek, milletvekillerini selamladı. Yapılan oturuma ise ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi başkanlık etti.

ABD Başkanı Trump, 'Birliğin Durumu' konuşmasını yaptı

"KUZEY KORE İLE CİDDİ BİR SAVAŞIN EŞİNDE OLABİLİRDİK"

Konuşması sırasında Trump; ABD, Venezuela, Kuzey Kore ve Meksika'ya örülecek duvarla ve daha birçok konuyla ilgili bilgi verdi.

Bir saat 22 dakika süren konuşmasında Trump, öncelikle Kuzey Kore lideri Kim ile yapılacak 2. zirvenin Vietnam'da, 27-28 Şubat'ta gerçekleşeceğini de duyurdu. Ayrıca Trump, Kore yarımadasındaki diplomatik problemlerle mücadele ettiklerini ifade ederek, "Rehinelerimiz eve döndü, nükleer denemeler durdu ve 15 aydır yeni füze denemesi yapılmadı. Eğer ben Başkan olmasaydım, şahsi kanaatim, Kuzey Kore ile ciddi bir savaşın eşiğinde olabilirdik." dedi.

ABD Başkanı Trump, 'Birliğin Durumu' konuşmasını yaptı

"TALİBAN DAHİL AFGANİSTAN'DAKİ GRUPLARLA GÖRÜŞÜYORUZ"

Afganistan'daki sorunların da yavaş yavaş çözüleceğini dile getiren Trump, "Afganistan'da siyasi bir çözüme ulaşmak için müzakerelerimizi hızlandırdık. Benim yönetimim, Taliban dahil Afganistan'daki gruplarla yapıcı görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu görüşmelerde ilerleme sağladıkça bu ülkedeki asker sayımızı azaltabileceğiz ve terörle mücadele alanına odaklanacağız. Bir anlaşmaya varıp varamayacağımızı bilmiyoruz, fakat iki on yıldır süren savaşın ardından en azından barış için girişimde bulunma zamanının geldiğini biliyoruz." dedi.

"MADURO REJİMİNİN GADDARLIĞINI KINIYORUZ"

ABD Başkanı Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ilgili de açıklamalar yapmayı ihmal etmedi. Trump, "Özgürlük için ortaya koydukları onurlu mücadelelerinde Venezuela halkıyla yan yanayız. Sosyalist politikalarıyla Güney Amerika'nın en müreffeh ülkelerinden birini fakir ve sefil bir hale dönüştüren Maduro rejiminin gaddarlığını kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, 'Birliğin Durumu' konuşmasını yaptı

"İRAN'LA YÜZLEŞMEDE KARARLI DAVRANDIK"

İran yaptırımlarını da değerlendiren Trump, "Benim yönetimim, dünyanın teröre en fazla destek veren ülkesi olan İran'la yüzleşmede de kararlı davrandı. Bu yozlaşmış diktatörlüğün hiçbir zaman nükleer silahlara sahip olmaması için ABD'yi felaket bir nükleer anlaşmadan çektim, ardından da şimdiye kadarki en sert yaptırımları getirdik." dedi.

ABD Başkanı Trump, 'Birliğin Durumu' konuşmasını yaptı

BİR TÜRK DAVETLİ DE YER ALDI

Pennsylvania eyaletinde Demokrat Partinin önemli isimlerinden olan ve bölgede yaptığı sosyal sorumluluk projeleriyle bilinen Türk iş adamı Murat Güzel'in, Temsilciler Meclisinin Pennsylvania vekillerinden Demokrat Susan Wild'ın davetlisi olarak Kongrede konuşmayı yerinde takip eden tek Türk davetli olduğu bildirildi.

Beyaz kıyafetler giyinmiş çok sayıda kadın vekilin, Trump'ın kadın siyasetçilerden bahsettiği sırada kendisi lehine slogan atmaları da salonda ilginç görüntülere sahne oldu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)