ABD ile Küba arasında ticari uçuşlar başlayacak
AA

İki ülke arasında yaklaşık 50 yıl sonra ticari uçuşları sonbahardan itibaren başlatacak anlaşmaya ABD Ulaştırma Bakanı Anthony Foxx ile Kübalı mevkidaşı Adel Yzquierdo Rodriguez Küba'nın başkenti Havana'da imza koydu.

"ÇOK ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI"

Foxx, anlaşmayla ilgili konuşmasında, "Bugün ABD ile Küba arasındaki ilişkilerde tarihi bir gün ve çok önemli bir dönüm noktası" dedi.

Yzquierdo Rodriguez ise anlaşmanın taraflar arasında düzenli uçuşları başlatmasına imkan tanıyacak önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Anlaşmanın imzalanması sonucunda Amerikan havayolu şirketleri ABD Ulaştırma Bakanlığına başvuru yaparak Küba'nın hangi şehirlerine uçuşlar düzenlemek istediklerini bildirebilecek. Bakanlık başvuruları bu yaz sonuna kadar değerlendirecek ve ABD'nin hangi şehirlerinden Küba'daki hangi şehirlere sefer düzenleneceğini belirleyecek.

UÇUŞ VE UÇAK KİRALAMA ANLAŞMALARI

Anlaşmayla iki ülkenin havayolu şirketleri ortak uçuş ve uçak kiralama anlaşmaları da yapabilecek.

ABD ile Havana dahil Küba'nın 10 kenti arasında sayıları günde 110'a kadar çıkabilecek tarifeli ticari uçuşlar düzenlenmesi bekleniyor. ABD yönetimi, Küba ile ilişkileri normalleştirme kararının yıldönümü olan aralık ayında bu ülkeye sivil uçuşları yeniden başlatma niyetini açıklamıştı.

ABD ile Küba arasında ticari uçuşlar başlayacak

Washington yönetiminin Küba devriminden sonra 1960 yılından bu yana ülkeye uyguladığı ekonomik yaptırımlar çerçevesinde ABD yasaları, vatandaşlarının Küba'ya turistik ziyaretler düzenlemesini engelliyor. Amerikan vatandaşları, sadece özel durumlarda izin alarak özellikle Florida eyaletinden yapılan sınırlı sayıdaki tarifeli olmayan (charter) uçuşlar sayesinde Küba'ya gidebiliyor.

54 YIL SONRA BAŞLAYAN İLİŞKİLER

ABD ile Küba arasındaki diplomatik ilişkiler 54 yıllık aranın ardından geçen yıl tekrar başlamış, her iki ülke karşılıklı büyükelçiliklerini yeniden açmıştı. Küba, ilişkilerin normalleşmesinin önündeki en önemli engel olan ticaret ambargosunun da kalkmasını istiyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)