ABD'de asgari ücret protestosu
DHA

Başta New York, Boston, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Detroit olmak üzere 270 ayrı kentte, 'insanca yaşamak için, 15 dolar saat ücreti' eylemi gerçekleştiren fast food restoran çalışanlarına, başka sektörlerden yüz binlerce kişi de destek verdi.

ABD'de asgari ücret protestosu

SAATİ 15 DOLAR İSTEĞİ

ABD'de sağlık, fast food restoran, havalimanı, kargo, hastane, otel ve başka sektörlerde çalışan yüzbinlerce işçi, asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılması ve sendikal hakları için sokağa döküldü.

ABD'de asgari ücret protestosu

SLOGANLAR ATILDI

Çalıştıkları sektörü simgeleyen renklerde tişörtler giyen binlerce kişi, 'Saatlik ücret için 15 dolar istiyoruz, şimdi' sloganları eşliğinde, taleplerini dile getiren dövizler ve pankartlar taşıdı. New York'ta 2012 yılında başladıktan sonra dalga dalga ülke geneline yayılan ve şimdiye kadar en büyüğü dün yapılan eylemlerde, 'insanca yaşam için insana yakışır ücret' sloganları atıldı.

ABD'de asgari ücret protestosu

ÜÇ AYRI İŞTE ÇALIŞAN İNSANLAR VAR

Meydanda yapılan konuşmalarda, Amerikalıların saatlik 15 dolar ücret ve sendika hakkına destek mesajları verilerek, asgari ücretle çalışan insanların bütün yıl boyunca, şirketlerin CEO'larının bir günde kazandığı kadar para kazanabildikleri vurgulandı. Eyleme destek vermek için Foley Meydanı'na gelen Andrew Higgins, DHA'ya yaptığı açıklamada, 'Buradayım çünkü UPS'te çalışıyorum, birçok iyi insan için çalışıyorum. Kiralarını ödeyebilmek için, sığınma evlerine düşmemek için üç ayrı işte çalışan insanlar biliyorum. İnsanlar hakkettikleri parayı alabilmeli' dedi.

ABD'de asgari ücret protestosu

SAATTE 5 DOLAR KAZANIYORUM

Üniversite öğrencisi Nicole Orbona da, geçimini sağlamak için boş vakitlerinde part-time çalıştığını belirterek, 'Saatlik ücretin 15 dolara çıkması mücadelesine destek vermek için buradayım. Hizmet sektöründe saatte 5 dolar kazanıyorum. Restoran ve bar hizmetleri ücretlerinde değişiklikler olması gerek ve bu olursa çok güzel olacak' dedi. Naton Leah de, işçilerin mücadelesinin saatte 15 dolarlık ücret talebinin yanı sıra, her alanda eşitlik sağlamak olduğunu anlattı.

ABD'de asgari ücret protestosu

OBAMA TAM DESTEK VERİYOR

ABD'de, saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılmasına Cumhuriyetçi Parti karşı çıkıyor. Başkan Barack Obama'nın destek verdiği saatte 15 dolar uygulamasına, 2016'da yapılacak başkanlık seçimi aday adaylarından Demokrat Partili Demokrat Partili Bernie Şanders tam destek verirken, Hillary Clinton ücretin 12 dolar olmasını uygun gördüğünü belirtiyor.

ABD'de asgari ücret protestosu

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)