ABD'de McDonald's isyanı

ABD'de McDonald's isyanı

ABD'nin ünlü ''fast-food'' restoran zinciri, asgari ücretlerin düşüklüğü yüzünden, ülke genelinde aralarında California, Michigan ve New York eyaletlerinden şehirler başta olmak üzere, 30 ayrı yerde protesto gösterilerine maruz kaldı.

İŞÇİLER ASGARİ ÜCRETE İSYAN ETTİ

Uluslararası Hizmet Çalışanları Sendikası, Demokrat Partili politikacı ve toplum liderlerinin de destek verdiği protestoları düzenleyen işçi gruplarının talebi arasında asgari saat ücretinin 15 dolara çıkarılması ve çalışanlara sendika hakkının tanınması bulunuyor.

İşçi gruplarının 3 eyalette McDonald's aleyhine açtıkları davada, işçi ücretlerini çalmakla suçlamışlardı.

McDonald's sözcüsü, suçlamalarla ilgili yaptığı açıklamada, davaya konu olan iddiaların araştırıldığını belirtirken, protestolar hakkında görüş bildirmedi.

ABD'de asgari ücret, saat olarak 7,25 dolar, yıllık ''full-time'' olarak ise, 15 bin dolar düzeyinde bulunuyor. Başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere, işçi sendikaları ve demokrat partili üyeler, ücretlerin saat olarak 10,10 dolara, yıllık ise, 21 bin dolar düzeyine çıkması için mücadele veriyor. ABD'de en son asgari ücret artışı, 2009 yılında yapılmıştı.

7 RESTORAN, İŞÇİLERİNE 500 BİN DOLAR ÖDECEYECEK

New York Eyalet Savcısı Eric Schneiderman, açılan davalarla ilgili yaptığı açıklamada, hakkında dava açılan ve New York'ta ''franchising'' sistemiyle 7 restoranı bulunan iş adamının, fazla mesai konusunda eyalet çalışma yasasını ihlal etmekten dolayı mahkeme kararıyla çalışanlarına 500 bin dolara yakın fazladan ücret ödemeyi kabul ettiğini bildirdi.

Ödemeyi yapacak olan New York'taki 7 restoranın sahibi Richard Cisneros'un, zarar ve faizler dahil yapacağı ödemeden, bin 600 işçinin yararlanacağı belirtildi.