ABD'den Arap ülkelerine Filistin eleştirisi
AA

BM Güvenlik Konseyi'nin Filistin oturumunda konuşan Haley, Hamas ve Arap ülkelerine sert eleştiriler yöneltti.

TÜRKİYE'DE 6,7 MİLYON DOLAR DESTEK

UNRWA'ya Kuveyt'in 9 milyon, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 12,8 milyon, Türkiye'nin 6,7 milyon dolar katkıda bulunduğunu hatırlatan Haley, ABD'nin ise 364 milyon dolar destek verdiğini söyledi.

Arap ülkelerini de eleştiren Haley, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Filistin halkına yapılan taahhütleri BM Güvenlik Konseyi ya da BM Genel Kurulu'nda ülkelerin yaptıkları açıklamalarla değerlendirsek ortaya çok çarpık bir resim çıkardı. Burada, BM'de, ihtiyaç sahipi olan binlerce kilometre uzaklıktaki Filistin halkı adı yapılan konuşmaların sonu yok. Ülkeler arka arkaya Filistin halkı ile dayanışma mesajları veriyor. Bu sözler okullarda, hastanelerde ve Filistin sokaklarında işe yarasaydı Filistin halkı bugün burada konuştuğumuz çaresiz koşullarla karşı karşıya olmazdı. Lafla peynir gemisi yürümez. Söze gelince hiçbir ülke İİT kadar cömert olamaz. Fakat burada New York'ta konuşulanlar tek bir Filistinli çocuğu bile beslemiyor, giydirmiyor ya da eğitmiyor."

ABD'den Arap ülkelerine Filistin eleştirisi

İRAN CEZAYİR VE TUNUS MADDİ DESTEK YAPMADI

ABD'nin verdiği finansal desteği azalttığı BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) ile ilgili de değerlendirmede bulunan Haley, geçen yıl İran, Cezayir, ve Tunus'un örgüte katkısını ''sıfır'' olduğunu, Pakistan ve Mısır'ın 20 bin dolar katkıda bulunduğunu, "ağzı büyük laf yapan" diye nitelendirdiği Çin'in 350 bin, Rusya'nın ise 2 milyon dolar destek verdiğini ifade etti.

Son 3 ayda Gazze'den İsrail'e atılan "yanan uçurtmaların" 7 bin 500 dönüm araziye zarar verdiğini savunan Haley, bu durum başka bir ülkede meydana gelseydi büyük tartışmalar yaşanacağını iddia etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)