ABD'den Rusya'ya gözdağı: Bedeli ağır olacak

ABD'den Rusya'ya gözdağı: Bedeli ağır olacak

Rusya-Ukrayna Kırım gerginliği devam ediyor. Rusya meclisinin Ukrayna'ya askeri müdahale iznini meclisten geçirmesi sonrası Ukrayna hükümeti yedek askerleri orduya çağırdı. Rusya sınır güvenliğine göre de yaklaşık 675 bin Ukraynalı Rusya'ya kaçıyor.

G8'DEKİ YERİNİ KAYBEDEBİLİR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry basın mensuplarına yaptığı açıklamada Rusya'nın Kırım'a yaptığı müdahaleden vazgeçmemesi durumunda G8'deki yerini kaybedebileceğini belirtti.

BEDELİ AĞIR OLACAK

Kerry açıklamasında ayrıca Rusya'nın gerçekleştireceği müdahalenin bedelini ağır ödeyebileceğini belirterek, Rusya'ya çeşitli yaptırımların uygulanabileceği uyarısında bulundu. Rusya'nın G8 üyesi bir ülkeye uygun davranması gerektiğini de kaydeden Kerry, “Rusya eğer G8 ülkesi olarak kalmak istiyorsa bunun gerektirdiği gibi davranmalıdır” dedi.

ADIM ADIM GERGİNLİK

ABD Başkanı Obama'nın Rusya'ya yönelik sert uyarısına karşın Putin, Parlamento'dan Ukrayna'da silahlı kuvvetleri kullanma yetkisi almıştı. Bu gelişmenin ardından Obama ve Putin arasında 90 dakikalık bir Ukrayna görüşmesi gerçekleşti. Ancak Beyaz Saray'dan gelen açıklama gerginliğin tırmandığı yönünde oldu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklama; ''ABD, Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik askeri müdahalesini kınamaktadır. ABD, önümüzdeki günlerde yapılacak G-8 için hazırlık toplantısına katılımını askıya alacak. Rusya'nın uluslararası kanunları devam eden ihlali, daha büyük siyasi ve ekonomik izolasyonlara yol açacaktır" denildi.

KERRY: İŞGAL VE İSTİLAYI KINIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ise yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna toprağını istila ve işgal etmesini kınadıklarını ifade etti.

SONU SAVAŞ OLUR

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ise ülkenin silahlı kuvvetlerinin tam olarak askeri hazır duruma getirildiğini belirtti. Rusya'ya yönelik 'Sonu savaş olur' açıklaması yapan Turniçov, Putin'in, orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki alması üzerine, böyle bir saldırının gerçekleştirilmesi için herhangi bir dayanağın olmadığını dile getirdi.

UKRAYNA ORDUSU HAZIR

Turçinov, söz konusu olası saldırıyı dikkate alarak, ülkenin silahlı kuvvetlerini askeri hazır duruma getirilmesine ilişkin karar aldığını ifade ederek, ayrıca ülkedeki nükleer santralleri, havaalanı ve diğer stratejik yerlerin korunmasının sıkılaştırıldığını kaydetti. Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun, olası askeri saldırı için eylem planı hazırladığını kaydeden Turçinov, tüm Ukrayna halkına seslenerek, soğukkanlı olmaya, Ukrayna'ya güvenmeye ve tüm çekişme ve tartışmaları unutmaya çağırdı. Şu anda kimin sağcı, kimin solcu, kimin hangi partiye veya örgüte ait olmasının önemli olmadığını kaydeden Turçinov, "Biz hepimiz Ukraynalıyız ve biz kendi ülkemiz etrafında birleşmeliyiz" ifadelerine yer verdi.

RASMUSSEN'DEN AÇIKLAMA

Rusya'nın Ukrayna'ya uyguladığı askeri müdahale ile Avrupa'da barışı tehdit ettiğini ifade eden Rasmussen bölgede gerilimin tırmandığını belirtti.

'TEHLİKELİ DURUM SONA ERMELİ'

Rasmussen açıklamasında ayrıca, “Rusya BM kriterlerini ihlal ederek Ukrayna'da ne yapıyor? Rusya Avrupa'da barış ve güvenliği tehdit ediyor” dedi. Bölgede gerilimin azalması için Rusya'yı göreve çağıran Rasmussen bir an önce bu tehlikeli durumun sona erdirilmesi gerektiğini ifade etti.