ABD'den Suriye için kimyasal silah uyarısı

ABD'den Suriye için kimyasal silah uyarısı

ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD istihbarat yetkililerinin, Suriye'nin geçen hafta içinde kimyasal silahlarını bulundurduğu birden fazla yerde hareketlilik saptadığını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da eylül ayının sonlarında yaptığı bir açıklamada, istihbarat raporlarının, Suriye hükümetinin ülkedeki bazı kimyasal silahlarının yerlerini koruma altına almak amacıyla değiştirdiğini gösterdiğini belirtmişti. Panetta, buna karşın ABD'nin Suriye'deki kimyasal silahların bulunduğu önemli alanların güvenli olduğuna inandığını kaydetmişti.

Suriye'nin dünyadaki en büyük kimyasal silah programlarından birine sahip olduğu kabul ediliyor.

DIŞ GÜÇLERE KARŞI KULLANABİLİR

Cumhurbaşkanı Beşşar Esad rejimi tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, ülkedeki kimyasal silahların Suriyelilere karşı olmasa da dış güçlere karşı kullanılacağı bildirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, Esad rejimine kimyasal silahları kullanmaması uyarısında bulunmuştu.

CLINTON'DAN "HAREKETE GEÇECEĞİZ" AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da düzenlenen bir toplantıda, Obama'nın Suriye yönetimine yönelik kimyasal silahlar konusunda yaptığı uyarının, ABD'nin kırmızı çizgisi olduğunu belirterek bu ülkenin kimyasal silah kullanmasının ABD'yi süratle harekete geçireceğini ifade etmişti.

Clinton açıklamasında, ''Görüşlerimizi açıkça ortaya koyduk. Bu ABD için bir kırmızı çizgidir. Esad rejiminin kendi halkına karşı kimyasal silahlara başvurduğuna ilişkin inandırıcı delil olması durumunda ne yapacağımızın ayrıntıları konusunda imada bulunmayacağım. Ancak, sonuçta böyle bir durum ortaya çıkarsa kesinlikle harekete geçmeyi planladığımızı söylemek yeterlidir'' demişti.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde, ABD'nin, Suriye'nin kimyasal silah stoğu, hassas materyaller ve tesisleri yakından izlediğini kaydetti.

Carney, ''Muhalefet, stratejik ilerlemeler kaydedip güçlendikçe, Esad rejimi muhalefetin bu ilerleyişini konvansiyonel yollarla durduramıyor ve biz, etrafındaki çember giderek daralan rejimin, şiddeti konvansiyonal yollarla artırmasının yeterli olmadığını görünce, Suriye halkına karşı kimyasal silah kullanmayı kafasından geçiriyor olabildiğinden kaygılıyız'' dedi.

Jay Carney, ABD Başkan Barack Obama'nın bu konudaki açıklamasını hatırlatarak, Suriye rejimi tarafından kimyasal silah kullanımının ABD için ''kırmızı çizgiyi aşmak'' anlamına geleceği uyarısında bulundu.

''Esad rejimi, dünyanın kendilerini izlediğini ve kimyasal silah kullanmaları ya da onları güvenceye alma yönündeki yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde ABD ve uluslararası camia tarafından sorumlu tutulacaklarını bilmeli'' diyen Carney, ABD olarak, bu konudaki kaygıları hakkında, Suriye'nin komşuları, uluslararası camiadaki dostları ve muhalefetle yakın temaslarına devam ettiklerini kaydetti.

Carney, ''rejimin Suriye'de tüm meşruiyetini kaybetmiş olması ve muhalefetin de güçlenmesiyle, rejimin kimyasal silah stoklarıyla ilgili niyetleri, çaresizce kimyasal silahlara başvurması olasılığı konusunda kaygılarımız arttı'' ifadesini kullandı.

Sözcü Carney, ''Suriye'nin kırmızı çizgiyi geçmesi halinde ABD'nin ne gibi adımlar atabileceğine'' dair bir soru üzerine, ''Bu konuda spekülasyon yapmak istemem, ama tüm senaryolar için hazırlanmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Yapılması gereken sorumlu iş, ihtimal planlamaları yapmak. Aynı zamanda, dostlarımız, müttefiklerimiz ve muhalefetle de aktif istişareler yürütüyoruz'' dedi.