ABS fren nedir

ABS, günümüzde motorlu araçların vazgeçilmezi haline gelmiş, dünyada binlerce insanın hayatını kurtaran bir otomotiv sistemidir.

ABS frenleme sisteminin nasıl çalıştığını, araçlarda neler yaptığını ve ABS'siz araçlarla farkını yazımızda anlattık.

GELENEKSEL FREN SİSTEMİ İLE ABS'NİN FARKI

İngilizce'de Anti-Lock Brake System olarak adlandırılan ABS'nin Türkçe anlamı Kilitleme Önleyici Fren Sistemi'dir.

ABS fren sistemi olmayan otomobilllerde yani geleneksek fren sisteminde, özel bir durumda önüne araç ya da yaya çıktığında sert bir fren yapılması gerektiğinde tekerlekler ani bir şekilde kilitlenir, bu kilitlenme kontrol kaybına yol açıp, kazayla sonuçlanabilmektedir.

ABS fren nedir

Özellikle karlı ve yağmurlu zeminlerde geleneksek fren sisteminde tekerleklerin birden kilitlenmesi, araçların yol üzerinde hız kaybetmeden kaymasına neden olur. Bunun sonucu olarak da ölümcül kazalar meydana gelmektedir.

HAYAT KURTARAN FREN SİSTEMİ: ABS

ABS fren sistemi ise acil durumda sürücünün çok sert bir şekilde frene bastığında tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek yani bunu da saniyede 20 kez yaparak aracın manevra kaybetmemesini sağlar. Böylece tekerlekler kendi ekseni etrafında dönmeye başlayarak olası bir kazanın önüne geçilir.

ABS'de art arda yapılan fren aracı kontrollü bir şekilde yavaşlatırken, sürücünün araçtan fırlama tehlikesini de minimum hale getirir. Ayrıca, fren sistemi aracı durdurmaya çalışırken, tekerlerler direksiyondan komut almaya devam ettiği için sürücü manevralarla kazadan kurtulabilir.

ABS fren nedir

HER TÜRLÜ MOTORLU ARAÇTA KULLANILABİLİR

Genel olarak otomobiller için duyduğumuz ABS, fren sistemi olan her türlü motorlu araçlarda kullanılabilen bir otomotiv sistemidir. Bu sistem BMW tarafından 1988'de motosikletlerde de kullanılmaya başlanmıştır.