Afrika'nın anahtarı Benin

Şehri ziyaret eden Prof. Dr. Orhan Kural, Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Benin'de yaşadığı tecrübeleri anlattı: İstanbul’dan Benin’in başkenti Cotonou’ya uçtuktan sonra şehri gezmeye başlıyoruz.

Afrika'nın anahtarı Benin

YOĞUN MOTORSİKLET TRAFİĞİ

Ticari başkent Cotonou'nun sokaklarındayız, burada yoğun bir motosiklet trafiği var. Dantokpa Pazarı ile El Sanatları Merkezi, tüm rehber kitaplar tarafından gezilmesi gereken yerler olarak tavsiye ediliyor.

Afrika'nın anahtarı Benin-Foto Galeri

Jonquet kıyılarında ise çok sayıda kafe ve lokanta var.Panoramik bir şehir turundan sonra karayoluyla Ganvie su insanları köyüne doğru yola çıkıyoruz.

Afrika'nın anahtarı Benin

RENGARENK YELKENLER

Yol boyunca Nakove Gölü içinde yapay dikilmiş sazlıklarla oluşturulan balık kafeslerini görüyoruz. Ardında ise genellikle hanımların kullandığı ve durgun masmavi gölün yüzeyinde hoş bir görüntü oluşturan rengârenk yelkenler var. Ganvie Köyü 17. yüzyılda kurulmuş. 12 bin nüfusu ile Afrika’nın Venedik’i olarak anılan Ganvie zaman içinde oldukça geniş bir alana yayılmış.

Afrika'nın anahtarı Benin

20 BİN KİŞİ SU ÜSTÜNDE YAŞIYOR

Okulu, postanesi, hastanesi, bakkalı ile sevimli bir köy; hatta bir kasaba burası. Evlerinin etrafında bahçeler bile oluşturmuşlar. Benin’de ortalama 20 bin kişi su üstünde yaşıyor. Burada kullanılan tek araç “kayık”. Gölün derinliği bazı yerlerde iki metreyi buluyor.

Afrika'nın anahtarı Benin