Ahmet Davutoğlu: Felsefemiz çok boyutlu dış politika

davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Filipinler'in başkenti Manila'da, Dışişleri Bakanlığında bir konferans verdi. Konuşmasında, çok boyutlu dış politika yaklaşımının son 10 yılda Türkiye'deki iç ve dış siyaseti şekillendirdiğini söyleyen Davutoğlu, "Felsefemiz çok boyutlu dış politika" dedi.

"ÜLKEMİZ İKİ MİLYON MÜLTECİ ALDI"

Türkiye dış politikasında jeopolitik ve tarihi dinamiklerin önem taşıdığını ifade eden Davutoğlu Türkiye'nin birçok coğrafyanın parçası olduğunu hatırlatarak, Irak ve Suriye'de yaşananların kaçınılmaz olarak dış politikalarını etkilediğini belirtti. Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesindeki krizlere çözüm olduğunu ifade ederek "Ülkemiz iki milyon mülteci aldı" dedi.

"TÜRKİYE'DE SON 12 YILDA TUTARLI DEMOKRATİKLEŞME YAŞANDI"

Uluslararası anlamda ekonomik alanda çok önemli sorunlarla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin ekonomide Avrupa'dan yeni yönlere doğru, Asya'ya ve Afrika'ya yüzünü döndüğünü söyledi. "Demokratik dönüşü Türkiye'de olduğu gibi Filipinler ve Güneydoğu Asya'da da gerçekleşti" diyen Davutoğlu, Türkiye'de 12 yıl içinde tutarlı bir demokratikleşme yaşandığını ve bunun istikrarın kaynağı olduğunu belirtti.

"DOĞU ASYA, ÜLKEMİZ İÇİN BİR ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELDİ"

Son 5 yılda Afrika'da 37 büyükelçilik açtıklarını belirten Davutoğlu bunun da iş adamlarına yatırım kolaylığı sağladığını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı döneminde Doğu Asya'nın Türkiye için önemini her defasında vurguladığını belirten Davutoğlu, "Doğu Asya sadece ekonomik açıdan değil, kültürel açıdan da ülkemiz için bir çekim merkezi haline geldi" diye konuştu. Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığına da değinen Davutoğlu, "Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığında üye olmayan ülkelerle ilişkiler daha da geliştirilecek" dedi. Dışişleri Bakanlığı'ndaki konferansın ardından soruları yanıtlayan Davutoğlu, "Doğu Asya'daki sorunların çözülmesi konusunda ne olursa olsun biz burada olacağız" diye konuştu.