Akciğer kanseri Türkiye'de durdu

Akciğer kanseri Türkiye'de durdu

Müezzinoğlu, bazı ziyaretler için geldiği Edirne'de yapımı devam eden Edirne Devlet Hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından bir gazetecinin "Ülkemizde kanser vakalarında artış var, bu konuda bir çalışma var mı?" sorusu üzerine Müezzinoğlu, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada kanser vakalarında artış olduğunu söyledi.

'AKCİĞER KANSERLERİNDE YÜKSELİŞ DURDU'

Dünyada, insanların yaşam tarzlarının değişmesiyle bir çok hastalığın arttığını anlatan Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:

"Kanserin en önemli nedenlerinin başında sigara, alkol ve obezite geliyor. Biliyorsunuz son 5 yılda tütünle mücadele ediyoruz. Ülkemizde akciğer kanserlerinde yükseliş durdu, düşmeye başlamadı ama durdu. Bunda sigara tüketiminde yüzde 31'lerden yüzde 27'lere inmemizin büyük bir payı var. Kanserin en önemli nedenlerinin başında sigara, alkol ve obezite geliyor. Toplumda sağlık bilincini yükseltmek istiyoruz, hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa, sağlıklı iken sevdiklerimizle güzel bir yaşamı sürelim. 76 milyon insanımıza her yıl 1 milyon broşür dağıtarak, sağlık bilincini yükseltmeyi hedefliyoruz."

Son 2 yılda kanser hastalığının tedavisiyle ilgili çok farklı araştırmaların olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bir kaç yıl içinde hastalıkla ilgili çok daha etkin ve sonuca gidecek tedavi yöntemlerinin çıkabileceğini dile getirdi.

Bakan Müezzinoğlu, "Henüz 'Bu kanserin ilacıdır' diyecek bir ilaç noktasına gelmedik. Ama ülkemizde çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde de bu altyapının olması gerçekten sevindirici. Stratejik ürünlere, ilaçlara 3 yıldan 7 yıla kadar alım garantisi veriyoruz. Bu konuda yoğun çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.