Alman siyasiler Interpol'de değişim istiyor
Ajanslar

d

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı‘nın cumartesi günü tatil için gittiği İspanya'da Türkiye'nin talebi ile gözaltına alınmasının ardından Alman politikacılar uluslararası polis teşkilatı Interpol‘ün faaliyetleri konusunda değişikliğe gidilmesi çağrısında bulundu.

INTERPOL'ÜN KÖTÜYE KULLANILMASI

"Türkiye'nin sevilmeyen bir muhalifi Avrupa'da bir ülkede tutuklatmak için Interpol'ü kötüye kullanmış olması endişe verici” diyen Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin Hristiyan Demokrat İçişleri Bakanı Herbert Reul, Rheinische Post gazetesine verdiği mülakatta, "Şimdi tüm Interpol mercileriyle benzeri bir durumun gelecekte nasıl önlenebileceğini gözden geçirmemiz gerek” dedi.

INTERPOL SELF SERVİS İŞLETME DEĞİLDİR

Aynı gazeteye konuşan Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Sosyal Demokrat Boris Pistorius ise "Interpol'ün self servis bir işletme” olmadığını, teşkilatın ve sözde suçluları teslim etmesi talep edilen ülkelerin gelecekte çok daha dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grubu İçişleri Sözcüsü Burkhard Lischka da Interpol'ün Türkiye'den gelen her talebi özenle incelemesi ve uygulanıp uygulanmayacağını saptaması gerektiğini belirtti. Lischka, Funke Medya Grubu'nun gazetelerinde yayınlanan açıklamasında, Interpol'ün tüzüğüne göre, siyasi veya dini içerikli vakalarda teşkilatın devreye girmesinin açık bir şekilde yasak olduğunu hatırlattı.