Almanya Türkiye dahil 80 ülkeyi dinledi iddiası

der

Der Spiegel dergisi, hükümetin dış istihbarat teşkilatı BND'ye 2009 yılında verdiği talimatta, 80 ülke hakkında istihbarat toplanmasını talep ettiğini yazdı.

80 ÜLKE ARASINDA TÜRKİYE'DE VAR

Almanya'nın istihbarat önceliklerinin tanımlandığı çok gizli belgede 30 ülkenin, istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağı "ana ülkeler" olarak belirlendiği, bu 30 ülke arasında NATO müttefikleri Türkiye ve Arnavutluk'un da bulunduğu bildirildi. Dergi, Almanya hükümetinin Türkiye'ye yönelik istihbarat faaliyetlerinde öğrenmek istediği konuların geniş bir alana yayıldığını iddia ederken, örnek olarak "Kürt sorunu, büyük etkiye sahip Gülen hareketi, İslami hareketler, organize suçlar ve yolsuzluklar" başlıklarını sıraladı.

DERGİ ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANINI ELEŞTİRDİ

Dergi, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in geçen hafta yaptığı açıklamada, BND'nin 2009 yılından bu yana Türkiye'yi dinlediğinden ilk defa basında çıkan haberler ve mevkidaşı Ahmet Davutoğlu'nun telefonuyla haberdar olduğunu söylemesini eleştirdi. Türkiye'nin 1976 yılında dinleme faaliyetlerinde bulunulacak ülkeler listesine alındığına işaret eden dergi, 2009 yılında güncellenen ve kısa adı "APB" olan hükümetin istihbarat öncelikleri belgesinin de ilk kez 1990'ların sonunda, Steinmeier'in de üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi'nin koalisyon hükümeti döneminde oluşturulduğuna dikkat çekti.

"ŞAŞIRMIŞ OLAMAZ"

Der Spiegel haberinde, Steinmeier'in 1999-2005 yılları arasında Başbakanlık'ta istihbarat kuruluşlarından sorumlu bakan olarak görev yaptığını vurgularken, "Almanya'nın Türkiye'de istihbarat faaliyeti yürüttüğüne şaşırmış olamaz. Steinmeier'in kendisi de bunda sorumluluk taşıyor" ifadelerini kullandı.

"TÜRK TOPRAKLARINA GÖZÜNÜ KAPATAMAZ"

Almanya'da koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) iç politika sözcüsü Stephan Mayer ise dergiye yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yönelik istihbarat faaliyetlerini savunurken, "BND, Türk topraklarına gözünü kapatamaz" şeklinde konuştu.