Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

Amerika Birleşik Devletleri Senato İstihbarat Komitesi'nin yayınladığı CIA raporu ülke gündemine bomba gibi düştü. Amerikan İstihbarat Ajansı CIA'in 11 Eylül sonrası terör şüphelilerine uyguladığı sorgulama tekniklerinin anlatıldığı raporda dehşet verici işkence detayları göze çarptı.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

Raporda, işkence ve hücrelerdeki kötü koşulların, ölümlere, paranoya, uykusuzluk, kendine zarar verme gibi psikolojik ve davranışsal bozukluklara yol açtığı kaydedildi.

CIA'in işkence raporu açıklandı İZLE

6 BİN SAYFALIK İŞKENCE RAPORU

Yaklaşık 6 bin sayfa olduğu belirtilen raporun 528 sayfalık özeti kamuoyuyla paylaşılırken, raporda CIA’in uluslararası yasaya dayanmadan yakaladıkları esirlere yasaların dışında işkence taktikleri uyguladığı ifade ediliyor.

Raporda, “CIA tarafından 11 Eylül sonrasındaki yıllarda kullanılan acımasız sorgulama teknikleri esasen yararsız ve gizli servisin Kongre’ye ve kamuoyuna söylediği gaddarlıktan çok daha fazla” ifadesine yer verildi.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

CIA'İN EN KORKUNÇ 10 İŞKENCE YÖNTEMi

Toplamda 6 bin sayfayı aşan raporun kamuoyuyla paylaşılan özet kısmında yer alanlar, Amerikan istihbarat teşkilatı CIA'in terör şüphelilerine yönelik uygulamalarının boyutunu da ortaya çıkardı.

CIA'nın şüpheli gördüğü kişilere sorgulama esnasında makattan yemek ve su verme, böcek dolu kutuya hapsetme gibi aşırı örnekler de içeren çok sayıda işkence yöntemlerini uyguladığı kaydedildi.

Raporda işkence yöntemleri arasında dikkat çeken 10 tanesi şöyle:

1- MAKATTAN BESLEME

Rapora göre en az 5 tutukluya, ''rektal yoldan besleme ve susuzluğu giderme'' yöntemiyle işkence edildi.

ABD savaş gemisini bombalamakla suçlanan Abdulrahim el-Nashiri’nin makattan yemek verildiği sırada başı gövdesinden aşağı seviyede tutulduğu bilgisine yer verilen raporda, diğer esir Mecid Han’ın da humus, soslu makarna, çerez ve kurum üzüm ile makattan beslendiği belirtildi. Raporda işkenceden sonra Mecid Han'ın bileklerini kemirerek intihara kalışıtığı da detaylı bir şekilde amlatıldı.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

2- HİPOTERMİ İLE ÖLDÜRME

Tutuklulardan Gül Rahman 2002 yılında Afganistan’da CIA’ın kontrolündeki Salt Pit hapishanesinde hipotermiden (susuzluktan) ölü şekilde bulunmuştu. Rahman’ın ölümüne ilişkin detaylı bilgilerin de yer aldığı raporda, CIA, Rahman’a 48 saat uykusuz bırakma, aşırı sesle müzik dinletilmesi, karanlık odada bekletme, soğuk suda bekletme gibi yöntemleri uyguladı.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

3- SUDA BOĞMA YÖNTEMİ

Rapora göre, El Kaide zanlısı Ebu Zübeyde’nin yanı sıra Halid Şeyh Muhammed de suda boğulma hissi uyandıran sorgu tekniğine (waterboarding) çok kez maruz kalanldı. Raporada Zübeyde'nin suyla işkenceye maruz kaldığı anlardan birinde tamamen etkisizleştiği ve açık ağzından köpükler çıkmaya başladığı anlatıldı.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

4- 180 SAAT UYKUSUZ BIRAKMA

Raporda, bazı tutukluların bir haftaya (180 saat) kadar uykusuz bırakıldığı bilgisi de yer alıyor. Tutukluların uyumasını engellemek için sürekli yüksek sesle müzik yayını yapılması, hücrelerin kasten soğuk tutulması gibi uygulamalardan bahsedilirken işkenceye maruz kalanların halüsilasyon gördüğü belirtiliyor.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

5- RUS RULETİ

CIA yetkililerinin tutuklara Rus Ruleti oynatarak psikolojik baskıyla bilgi almaya çalışması da raporda yer alan bir diğer işkence yönteminlerinden..

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

6- FİZİKSEL İŞKENCE

ABD savaş gemisini bombalamakla suçlanan Abdulrahim el-Nashiri’nin elleri başının üzerinde kelepçelenmiş bir şekilde iki buçuk gün boyunca raporda detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

7- TUTUKLULARI TEHDİT ETME

CIA yetkililerinin tutukluları ailelerine zarar vermek ve annelerine tecavüz etmek gibi şeylerle tehdit ettikleri de raporda yer aldı.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

8- DEPRESİF MÜZİK DİNLETME

Raporda tutuklulara umutsuzluk hissi vermek için kesintisiz olarak yüksek sesle müzik dinletildiği belirtiliyor.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

9- DIŞKILARIYLA YAŞATMA

Bin Ladin'in koruması olan Redha al-Najar'ın 22 saat boyunca aralıksız elleri yukarıda kelepçeli olarak bırakıldığı ve kendi üzerine işemeye ve dışkılamaya mecbur bırakıldığı belirtiliyor. Daha sonra da dışkılarının temizlenmeyerek Najar'In dışkılarıyla birlikte yaşamaya mecbur bırakıldığı bildiriliyor.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

10-BÖCEKLİ KUTUDA BEKLETME

El Kaide zanlısı Ebu Zübeyde, Afganistan’da 2002 yılında uzun süre kutularda mahsur bırakıldı. Zübeyde’nin böceklere karşı fobisi olduğunu bilen CIA, Ebu Zübeyde kutularda tutulduğu esnada içlerine böcek attı.

KAMUOYU DESTEĞİ İÇİN GAZETECİLER KULLANILDI

Raporda yer alan bir diğer ilginç unsur da, CIA'in gazetecilere kasıtlı olarak bilgi sızdırarak, kamuoyunun desteğini çekebilmek için sorgu tekniklerinin başarısını olduğundan büyük göstermeye çalışması. Sızdırma vakalarının kurum içerisinde incelemeye tabi tutulması yönünde bir çabanın de sergilenmediğinin belirtildiği raporda, CIA'in medyaya olayları yanlış yansıttığı, bilerek yanlış ya da eksik bilgiler sağladığı da ifade ediliyor.

OBAMA'DAN RAPOR DEĞERLENDİRMESİ

ABD Başkanı Barack Obama, CIA'in terör şüphelilerine uyguladığı işkencelerle ilgili olarak, "Bunlar, Amerika’nın dünyadaki duruşuna da ciddi zarar verdi. Bu nedenle, bu yöntemlere bir daha asla başvurmamamız için Başkan olarak yetkilerimi kullanmaya devam edeceğim" dedi.

Amerika CIA'in işkence raporunu konuşuyor

GÖREVE GELİR GELMEZ İŞKENCEYİ YASAKLADIM

Obama, açıklamasına şöyle devam etti:

“Daha önce söylediğim gibi ulusumuz, o zor zamanlarda birçok doğru şey yaptı. Ama aynı zamanda bazı eylemler bizim değerlerimize aykırıydı. Bu nedenle ben göreve geldiğimde kesin bir şekilde işkenceyi yasakladım. Çünkü bizim terörle mücadelede ve Amerikalıların güvenliğini sağlamada en etkili aracımız, evimizde ve dışarıda ideallerimize bağlı kalmamızdır.”

HİÇBİR ÜLKE MÜKEMMEL DEĞİL

Obama, “Hiçbir ülke mükemmel değil. Ama Amerika’yı farklı kılan, geçmişimizle, kusurlarımızla yüzleşmeye ve bunları değiştirip daha iyisini yapmaya istekliliğimizdir. Bugünkü raporun, eski tartışmaları açmak yerine, bu tekniklerin ait oldukları geçmişte bırakılması noktasında bize yardım etmesini umuyorum. Bugün aynı zamanda sahip olduğumuz değerleri ayakta tutmanın bizi zayıflatmak yerine güçlendirdiğini de hatırlama günüdür ve ABD, özgürlük ve insan hakları için dünyanın en büyük gücü olmaya devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.