Ankara - Washington hattında yoğun diplomasi trafiği
ensonhaber.com

Ankara-Washington hattında son iki ayda oldukça yoğun diplomasi trafiği gerçekleşiyor. Özellikle aralık ayından bu yana gerçekleştirilen telefon görüşmeleri, Suriye'de "Fırat'ın doğusu" konusunun kaderini belirledi.

Donald Trump'ın önceleri "çekiliriz" dediği, sonraysa tehdit unsuru olarak kullandığı ABD'nin Fırat'ın doğusu politikası, dün itibarıyla kesinleşti.

Ankara - Washington hattında yoğun diplomasi trafiği

İKİ AYDA 5 GÖRÜŞME

ABD ile Türkiye'nin anlaştığı Suriye ve Fırat'ın doğusu meselesi, son iki ayda yürütülen yoğun diplomasi trafiğine dayanıyor. 1 Aralık'ta gerçekleşen G20'de ikili görüşme ile başlayan diplomatik trafik, sırasıyla 14-24 Aralık ile 15-20 Ocak'ta gerçekleştirilen telefon görüşmeleriyle nihayete ulaştı.

MUTABAKATA VARILDI

İki lider arasında yapılan telefon görüşmelerinin, sonuncu ve nihai olanı dün gerçekleştirildi. Washington, Ankara ile bölgeden çekilme sonrasında Münbiç'i devralma konusunda anlaşırken, bölgedeki terörle mcüadele konusunun da kesintisiz devam etmesi yönünde fikir birliğine vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Münbiç bölgesinde güvenliği vakit kaybetmeden devralmaya hazır olduğunu, PKK ve PKK'nın Suriye'deki uzantılarının Suriye'nin kuzeydoğusunu istikrarsızlaştırmaya dönük eylemlerine izin verilmeyeceğini vurguladı.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Trump'a Münbiç'teki saldırıda hayatını kaybeden Amerikan vatandaşları için başsağlığı dileğinde bulunduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Başkan Trump, Suriye'de kalan terör unsurlarının yenilmesinin önemine vurgu yaptı. İki lider, Suriye'nin kuzeydoğusu için karşılıklı olarak güvenlik endişelerini giderecek ve müzakere edilmiş bir çözümün aranmaya devam edilmesi konusunda mutabık kaldı. İki lider ayrıca ABD ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin genişletilmesinin iki ülkenin de yararına olduğu hususunu da ele aldı."

Günün önemli gelişmeleri VİDEO