Aranjör kimdir

Evde, işte, tatilde hayatımızın neredeyse her yerinde müzikle iç içeyiz. Kimisinin 'Müzik ruhun gıdasıdır' felsefesiyle ruhunu dinlendirdiği, kimisinin eğlence amacıyla dinlediği melodilerin nasıl yapıldığını peki hiç düşündünüz mü? İşte bu noktada karşımıza müzikleri terbiye edenler aranjörler karşımıza çıkıyor.

MÜZİK TERBİYECİSİ: ARANJÖR

Fransızca bir kelime olan aranjör 'arrangeur' kelimesinden gelmektedir. Müzik icrasında şarkıların düzenlenmesi görevini üstlenirler. Kısacası aranjör parçaların belli bir ahenk ve uyum içerisinde olmasını sağlar. Müziğin melodik, armonik ve ritmik yapısını kulağa en hoş hale getirir. Parçaları ham halden alıp, nerede bağlama, nerede gitar ve nerede davul çalınacağına karar verip, albümdeki son hale getiren kişidir.

Aranjör kimdir

ENSTRÜMANLARA HAKİMDİRLER

Aranjörlük dünyanın en komplike işlerinden birisidir. Derin bir teknik bilginin yanında yaratıcılık gerektirmektedir. Nota bilgisi ve enstrüman bilgisi iyi olmalıdır. Genelde baktığımızda aranjörler temelde çok iyi piyano çalabilen, aynı zamanda 4-5 enstrümanı da icra eden kişilerdir. Bilgi, tecrübe ve uzun mesailer verilerek, dilimize pelesenk olan müzikler işte bu kişiler tarafından yapılır.

TÜRKİYE'NİN ÜNLÜ ARANJÖRLERİ

Müzik terbiyecisi olan aranjörler, eski zamanlarda sadece müzik piyasasında tanınırken günümüzde artık kamera önüne çıkanlar bile var. Daha önceleri daha çok mutfak kısmında olan sanatçılar, şimdi hem arenjede yer alıyor hem de kliplerde. Türkiye'de ünlü aranjörleri sayacak olursak; Ozan Çolakoğlu, İskender Paydaş, Mustafa Ceceli, Emrah Karaduman, Selim Çaldıran, Murat Yeter, Ozan Doğulu, Erdem Kınay, Volga Tamöz.

Aranjör kimdir
İskender Paydaş