Arınç'tan CHP'ye Anayasa Mahkemesi cevabı

Arınç'tan CHP'ye Anayasa Mahkemesi cevabı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP'nin MİT Yasası'nı Anayasa Mahkemesine götüreceğine ilişkin açıklamasıyla ilgili, ''CHP, hiç olmazsa bu sözünü tutmalı ve anamuhalefet partisi olarak kendine tanınan müracaat hakkını kullanmalı'' dedi. Arınç, Sanat Akmerkez'deki Hüsn-ü Hat sergisinin açılışı sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

BUNLARIN SÖYLEDİKLERİNE İNANMAYIN

Muhalefetin, MİT Yasası ile ilgili eleştirilerine yönelik bir soru üzerine Arınç, bir süre önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu eleştiri ve endişelerine inanmadığını söylediğini hatırlatarak, şöyle konuştu: ''Bu eleştirileri yapan muhalefet partisi ister CHP olsun, ister MHP, ister BDP olsun, bu eleştirilerinde ne kadar ciddi ve ne kadar samimi olduğunu göstermek için bu kanunun oylamasına katılması gerekirdi. Bunların hiçbiri ciddi ve samimi değildir. Eğer öyle olsaydı, en az 200 kişilik muhalefet partisi milletvekillerinden sadece 60'ı aleyhte oy kullanmazdı. Sayın Kılıçdaroğlu bu kadar tehlike diyor, bu kadar eleştiri yapıyor, peki niçin 136 milletvekilinden sadece 30'u aleyhte oy kullanıyor da, 10'da 8'i dışarıda başka şeyler yapıyor. Niçin 50-52 kişilik MHP'den 10 kişi aleyhte oy kullanıyor da, gerisi başka yerlerde duruyor. Niçin 29 kişilik BDP'den sadece 2 milletvekili aleyhte oy kullanıyor. Hem bu kanun vesilesiyle, hem de geçtiğimiz aylarda verilen gensorularda muhalefetin bu gayriciddi tutumunu görmüştük. Gensoru veriyor bakan hakkında, başbakan hakkında, fakat oylamasına bile katılmıyor. Muhalefet partileri bu konularda ne derlerse desin, milletvekillerinin tümüyle birlikte bu sözlerinin gereğini yapmadıkça bunların hiçbir söylediğine inanmayın.''

Yasama faaliyetinin TBMM'nin ana görevi olduğunu belirten Arınç, TBMM'nin yasama görevini hakkıyla yerine getirdiğini söyledi.

NE BÖYLE MUHALEFET OLUR NE BÖYLE ELEŞTİRİ

Bülent Arınç, ''AK Parti grubu da, yüzde 80 oylamaya katılmış ve uygun bulduğu kanuna 'evet' oyu kullanmıştır. Keşke aksini de muhalefet partileri yapsaydı. Ama onlar da bu kanunun ve yapılmak istenen şeyin hukuka uygun olduğuna inanıyorlar. 10 kişiyi koyuyorlar Meclis'e kavga etsinler diye, geri kalanlar dışarıda keyfine bakıyor. Ne böyle muhalefet olur, ne böyle eleştiri olur'' diye konuştu.

CHP HİÇ OLMAZSA BU SÖZÜNÜ TUTMALI

CHP'nin Anayasa Mahkemesine gideceği açıklamasının hatırlatılarak, bu konuda hukukçu olarak yorumunun sorulması üzerine Arınç, ''CHP hiç olmazsa bu sözünü tutmalı ve ana muhalefet partisi olarak kendine tanınan müracaat hakkını kullanmalı. Ben Anayasa Mahkemesinin bu konuda ne karar vereceğini önceden söylersem, mahkemeye saygısızlık yapmış olurum'' dedi. Arınç, gazetecilerin, ''MİT Yasası'nın suç ve suçluyu koruma anlamına geldiği yorumları yapılıyor'' şeklindeki sözleri üzerine de, ''Bu yorumların hiçbirisi gerçek değil'' diye konuştu.