Asgari ücrete 45 TL zam geliyor

Asgari ücrete 45 TL zam geliyor

Bağımsız Sağlık-Sen'in yaptığı hesaplamaya göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararı çerçevesinde, 1 Temmuz 2014'te asgari ücrete yüzde 6 oranında zam yapılacak, asgari ücret net 891.03 TL, brüt ise bin 134 TL'ye çıkacak. 15 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığı Türkiye'de asgari ücret; "işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre yaşamasını mümkün kılan" ücret olarak tanımlanıyor. Ancak halen net 846 TL olarak uygulanan asgari ücret, 1 Temmuz'da yapılacak artışla sadece 891 TL'ye yükselecek. Bin 71 TL olan brüt asgari ücret ise bin 134 TL'ye çıkacak. Bu yıl yapılan düzenleme ile 16 yaşından küçükler için ayrı 16 yaşından büyükler için daha önce ayrı belirlenen asgari ücret düzenine son verildiği için asgari ücret tek tip olarak uygulanacak.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ BİN 332 TL

Brüt asgari ücretten yüzde 14 SGK primi işçi payı, yüzde 1 İşsizlik Fonu primi, yüzde 15 Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesiliyor. 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücretin işverene bin 332 TL olacak olan maliyetinin ise yüzde 15.5'lik kısmını SGK primi işveren payı ile yüzde 2'lik kısmını İşsizlik Fonu işveren payı oluşturuyor. Bu nedenle asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık bin 332 TL'yi bulacak.

KAPICILAR İÇİN ASGARİ ÜCRET NET 964 TL OLACAK

Konut kapıcılarının ücretleri gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutuluyor. Böyle olunca, asgari ücretli bir kapıcının eline geçen net ücret, diğer asgari ücretlilere kıyasla daha fazla oluyor. Bu doğrultuda kapıcılar için halen 910 TL olarak uygulanan net asgari ücret, 1 Temmuz'da 54 TL artışla 964 TL olarak uygulanacak.

BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: SEFALET ZAMMI

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, asgari ücrete 1 Temmuz'da yapılacak olan 45 TL'lik zammın artan enflasyon oranlarının bile çok altında kalacağına dikkat çekerek, 15 milyon asgari ücretli ve ailesinin insanca yaşayabilecekleri bir zam yapılmasını istedi. Bugün İsviçre'de asgari ücretin 4 bin frank (9 bin 728 TL) yapılmaya çalışıldığını söyleyen Bayraktar, Türkiye'deki ücretin ise komik olduğunu dile getirdi. Yapılması planlanan zammı "sefalet zammı" olarak nitelendiren Bayraktar, şunları kaydetti: "Hükümet bir taraftan iktidarda oldukları süre içerisinde ekonominin çok iyi boyutlara ulaştığını savunurken, diğer taraftan işçilere layık görülen bu rakam kazın ayağının öyle olmadığının ispatıdır. Bizim talebimiz, ilgililerin asgari ücreti yeniden ele alarak, bu rakamı dünya ortalamasına taşımasıdır. Bu ücretle bir evin geçindirilmesi düşünülemez. O nedenle derhal gerekli düzenlemeler yapılmalı."