Askeri sosyal tesisler de satış listesinde

Askeri sosyal tesisler de satış listesinde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarının gayrimenkullerinin israf edildiğini, sosyal tesislerin yaz dönemi kullanılıp kış döneminde atıl kaldığını belirterek, "Senede bir ay iki ay gidecekler oralarda kamp yapacaklar, ondan sonra 10 ay buraları çıplak, çürümeye yüz tutacak. Neymiş? Kamu mensuplarının oralarda yazın tatillerini geçirmesine fırsat vermek. Devlet böyle bir şey yapacaksa belli otellerle anlaşırsın, oralarda gider o tatillerini yaparlar, olur biter" dedi.

ÜCRETLER ZAMLANDI

Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından sosyal tesislerde, tatil ücretleri de zamlandı. Bu yıl kamu kurumlarına ait tesislerde KDV hariç kişi başına günlük 8,80 lira ile 13,15 lira yemek, 3,75 lira ile 6,80 lira arasında konaklama bedeli ödenecek.

KAPSAMLI ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın sosyal tesislerin kapatılmasına yönelik eleştirisinden sonra kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Bu sefer askeri tesisler de kapsama girecek. Maliye öncelikle sosyal tesislerin bir envanterini çıkaracak. "Hangi kurumun elinde hangi sosyal tesis var ve hangi amaçla kullanılıyor?" sorusuna yanıt aranacak.

Radikal'in haberine göre, Envanter çalışmasına 'tüm kamu kurumları' dahil edilecek. Bu kez askeri sosyal tesisler dışarıda kalmayacak. Yetkililer, askeri sosyal tesislerin satışı için herhangi bir yasal değişikliğe gerek olmadığını dile getirdiler. Ancak yönetmelik değişikliğinin gündeme gelebileceği ifade edildi.

KARPUZKALDIRAN DA LİSTEDE

Askeri tesisler içinde en ünlüsü Antalya'daki Karpuzkaldıran. Karpuzkaldıran YAŞ öncesi yüksek rütbeli askerlerin ağırlandığı en ünlü askeri sosyal tesislerden birisi.

BU KEZ OLACAK

Sosyal tesislerin özel sektöre devredilmesine yönelik geçmişten beri birçok çalışma yapıldı. Sonuncusu 2010'da oldu. Maliye Bakanlığı öncü olmak için kendine ait tesisleri satışa çıkardı, ancak satış beklentinin altında kaldı. Bu sefer siyasi iradenin çok güçlü olduğunu vurgulayan yetkililer, Başbakan'ın talimatından sonra öncelikle envanter çalışmasına başlayacaklarını söyledi.

ENVANTER ÇIKARILACAK

Bu çalışmada 'tüm kamu kurumlarının' dahil olacağını vurgulayan yetkililer, "Öncelikle hangi kurumun elinde nerede sosyal tesis var bu çıkarılacak. Bu envanter çıkarılırken kullanım durumu da istenecek" dediler. Bazı sosyal tesislerin şehirlerin içinde kaldığı ve rantının çok yüksek olduğunu, bazılarının ise gerçekten amaca uygun olarak kullanıldığını anlatan yetkililer, "Milli Savunma Bakanlığı da bu çerçevede dahil edildi" dedi.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU AYRICALIKLI OLABİLİR

Maliye yetkilisi, "Siyasi irade karar verecek. Kullanım amacı bu modelde esas olacağı için özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki tesisler tek ayrıcalık olabilir. Çünkü konaklama açısından ihtiyaç duyulan yerler var" dedi.

Envanterin ardından hangi tesis satılacak veya kiralanacak karar verilecek.