At kültürünü yansıtan Ahır Köşkü restore edildi
AA

Atlara sevgisiyle bilinen Sultan Abdülaziz tarafından 1865'te mimar Sarkis Balyan'a yaptırılan Beylerbeyi Sarayı yerleşkesindeki Ahır Köşkü, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığınca 8 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından, ziyarete açılacağı günü bekliyor.

İLGİNÇ MİMARİSİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Bulunduğu konum itibarıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün gölgesi altında yer alan, ilginç mimarisiyle dikkati çeken 680 metrekarelik kâgir bir yapı olan köşk, gerek yapısal elemanlarında gerekse süslemelerinde ustalıkla kullanılan ahşap ögeleriyle hayranlık uyandırıyor.

At kültürünü yansıtan Ahır Köşkü restore edildi

20 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Girişte bir oda ve sağlı sollu ahşap 20 bölümden oluşan köşk, tavanlarında yer alan at ve hayvan motifleriyle de ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

KAPSAMLI RESTORASYON YAPILDI

Günümüze kadar birçok defa onarım geçiren köşkün, 2010 yılında başlanan kapsamlı restorasyon çalışmasıyla hem çadırı andıran dış görünümü hem de tavandan tabana iç bölümleri yenilenirken, ahşap bezemeleri ve tavan resimleri de aslına uygun olarak onarıldı.

At kültürünü yansıtan Ahır Köşkü restore edildi

DEVRİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

Döneminin ihtişam ve zarafetini bugüne taşıyan, devrinin en güzel örneği diye tanımlanan ve sayılı has ahırdan biri olan köşkün, müze olarak hizmet vermesi planlanıyor. Köşk, hem tarih ve mimariye ilgi duyanların hem de at kültürüyle yakından ilgilenenlerin uğrak noktası haline gelecek.

At kültürünü yansıtan Ahır Köşkü restore edildi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)