Atkins diyeti nedir
Detay Haber

Atkins diyetinde temel amaç, karbonhidrat tüketimini en aza indirmek ve bu sayede vücudun enerji olarak yağ depolarını kullanmasını sağlamak. Popüler protein diyetlerinin temelini oluşturan Atkins diyetinde, aynı zamanda yüksek miktarda yağ tüketimine de izin veriliyor. 1927 yılından beri birçok insan tarafından uygulanmış olan bu diyet, günümüzde yapılan yeni nesil araştırmalar sonucunda büyük oranda geçerliliğini yitirmiş durumda.

Atkins diyeti nedir

UYGULAMA ŞEKLİ

Atkins diyeti 2 hafta uygulanan bir beslenme programı. Bu zaman dilimi içerisinde hastalar, istedikleri kadar saf protein kaynağı tüketebiliyor. Bu konuda Atkins diyeti, kullanıcılarına herhangi bir sınırlama getirmiyor. Diyette en büyük sınırlama karbonhidratlar üzerinde. Diyetin temel kuralı, günlük karbonhidrat tüketiminin 20 gram (1-2 dilim ekmek veya 1 adet meyve) üzerine çıkılmaması. Özellikle beyaz undan yapılmış ekmek, kurabiye, makarna ile beraber pirinç tüketimi diyet boyunca tamamen yasak. Atkins diyetinde, yağ tüketimi üzerinde de herhangi bir sınırlama yok. Aksine Dr. Atkins, diyet süresince yağ tüketimini artırmaya teşvik ediyor.

Atkins diyeti nedir

ATKİNS DİYETİNİN AMAÇLARI

Atkins diyetinin amaçları şöyle sıralanıyor:

- Enerji metabolizmanın karbonhidrat ile olan bağını kısa süreli olarak devre dışı bırakıp, enerji kaynağı olarak yağların kullanılmasını sağlayarak, kilo verme sürecini hızlandırmak ve adipoz dokuda (yağ doku) kayıp sağlamak.

- Karbonhidrat alımını azaltarak, kilo verme sürecindeki önemli engellerden birisi olan insülin direncinin oluşmasını önlemek.

- Protein tüketimini arttırarak, iştah metabolizmasını kontrol etmek.

- Kısa süre içerisinde kilo kaybı sağlamak.

Atkins diyeti nedir

EPİLEPSİ NÖBETLERİNİ AZALTIYOR

Atkins diyeti de diğer düşük karbonhidratlı diyetler gibi ketojenik bir diyet. Ketojenik diyetlerin özellikle epilepsi hastalarında nöbetlerin sıklığını azalttığı ve bu diyeti uygulayan hastalarda, iyi hal gözükebileceği yönünde birçok araştırma yapıldı. Uygulayan kişiye hızlı bir şekilde zayıflamayı vadettiğinden dolayı ilgi çekiyor.

Atkins diyeti nedir

VERİLEN KİLOLAR KALICI DEĞİL

Tek yönlü beslenme temel alındığından dolayı, günlük alınması gereken besin ögelerini tam karşılayamaması nedeniyle, zararlı olabileceği noktaları bulunuyor. İçerdiği yüksek protein sebebiyle sindirim sistemini yoruyor. Proteinlerin sindirim ve yıkım ürünleri olan ürik asitler böbrek yolu ile atılacağından fazla protein alımının sürekliliği, böbreklerde geri dönüşümsüz hasarlar meydana getirebiliyor. Nefes kokusu, uyku hali ve susuzluk durumları sıklıkla görülebiliyor. Uzman görüşlerine göre ise Atkins diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetler ile hızlı şekilde verilen kilolar kalıcı olmuyor.