AVM'lerde uzun süre kalmayın

AVM'lerde uzun süre kalmayın

Grip, her yıl dünyada 600 milyon kişiyi etkileyen, özellikle de çocuk ve yaşlılarda ağır seyrederek önemli başka hastalıkları beraberinde getiren bir sağlık sorunudur. Gribe bağlı olarak ortaya çıkan zatürre ve menenjit gibi hastalıklar, her yıl yaklaşık 500 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açar. Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Ş. Murat Apaydın, gribin neden olabileceği önemli sağlık sorunları hakkında bilgi verdi...

AVM'DE UZUN VAKİT GEÇİRİLMEMELİ

İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için çarşı ve pazarları tercih etme, açık mekanlarda uzun vakit geçirme alışkanlıkları artık değişti. Alışveriş merkezleri insanların toplu olarak yaşadıkları yerler haline gelmeye başladı. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için AVM'leri kısa süreli olarak tercih etmelerinde bir sakınca yok. Ancak bu merkezlerde restoranların ve eğlence merkezlerinin bulunması, insanların buralarda çok uzun vakit geçirmelerine neden oluyor. Yeterli klima ve havalandırma sistemlerine sahip olmayan bu alanlar, solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarının kısa sürede yayılmasına neden oluyor.

TOKALAŞMA YATAĞA DÜŞÜREBİLİR

Yaşamı tehdit edebilen grip, insandan insana çok kolay bulaşır. Tokalaşma, yakın konuşma, öpüşme ve kalabalık ortamda bulunma, hapşırırken ya da öksürürken ağız ve burnu kapatmama, elleri yeterli olarak yıkamama, hasta olan kişilerle aynı ortamda bulunma, özellikle soğuk havalarda kapalı ortamlarda uzun süreli vakit geçirme; gribin bulaşmasını artıran faktörlerdir. Tokalaşma sonrası kişinin ellerini ağzına ve burnuna götürmesi, grip mikrobunun yayılmasına neden olur. Bu nedenle tokalaşma sonrası ellerin iki dakika sabunlu su ile yıkanması bu riski ortadan kaldırır.

DAMLA CIKLAR DAN BULAŞIR

Grip mikrobu; öksürük ve aksırık gibi vücut sıvılarının havaya yayıldığı, damlacıkların enfeksiyonlara yol açtığı durumlarda da rahatlıkla bulaşabilir. Özellikle kış aylarında bağıl nem oranının artmasıyla havada asılı olan damlacıklar; virüs ve mikropların canlılığını koruyarak bir yerden bir yere taşınmasına neden olur. Buna bir de hava kirliliğinin yol açtığı nemli partiküllerin taşıma kapasitesini ilave edersek, kış aylarında viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının neden daha fazla bulaştığını anlamış oluruz. Hapşırık sırasında ağızdan çıkan damlacıklar solunum yolu ile başka insanların vücuduna alınarak, gribal enfeksiyonların yayılmasına neden olur. Bu nedenle hapşırırken ya da öksürürken mutlaka ağız ve burnun bir mendil ile kapatılması, eğer mendil yoksa en azından kola doğru hapşırılması, bu mikrobun yayılma riskini önleyecektir.

HAMİLELER HİJYENE DİKKAT ETMELİ

Grip virüsünün yayılması; damlacık enfeksiyonu yani grip geçiren kişilerin ağız ve burunlarından çıkan, bazen gözle görünen ancak çoğu zaman mikroskop altında tespit edilecek kadar küçük olan damlacıklarla olur. Bu yolla bulaşan virüsler bulundukları yerde iki güne kadar canlı olarak kalabilirler. Bu nedenle özellikle hamilelerin günlük yaşamda hijyen kurallarına uyması ve gripten korunmak için gerekli önlemleri alması yaşamsal önem taşır.

ZATÜRREYE ÇEVİRİRSE ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR

Gribin neden olduğu en önemli sağlık sorunlarının başında zatürre gelir. İleri yaş hastaları ile kronik hastalıkları olanlar için zatürre ölümcül olabilir. Grip virüsünün kendisi zatürreye neden olabildiği gibi grip nedeniyle vücudun zayıflaması sonucu bakteriler de zatürreye yol açabilir. Nefes almada zorluk, 40 dereceye varan ateş, öksürük ve balgam çıkarmada artış, öksürürken ortaya çıkan göğüs ağrısı, sarı ya da yeşil renkte balgam, göğüs ağrısının sırta ve kaslara yayılması, çok fazla su içme isteği ve idrar miktarında azalma ile şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerde vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir.