Avrupalının anlamsız idam zirvesi
AA

Avrupa Parlamentosu'nda 7. İdam Cezasına Karşı Dünya Kongresi başlarken, geçen hafta Mısır'da idam edilen 9 gence ilişkin açıklama yapılmaması dikkati çekti.

Kongrenin sponsorluğunu ve ev sahipliğini üstlenen Avrupa Birliği (AB) adına açılış konuşması yapan Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "İnsan hayatı hiçbir hükümet ya da devletin mülkiyeti değildir. Hiçbir ülke vatandaşlarını öldürme hakkına sahip değildir." dedi.

Avrupalının anlamsız idam zirvesi

FOTOĞRAF: AB ve AP liderleri Sisi'nin zirvesinde aile fotoğrafı çektirdi

SÖZDE İDAM CEZASINA KARŞI ÇIKIYORLAR

AB'nin, "her koşulda" idam cezasına karşı olduğunu kaydeden Mogherini, dünyada ülkelerin yüzde 70'inin idam cezasını kaldırdığına ancak hala bazı ülkelerde, bu uygulamanın geçerli olduğuna işaret etti.

Avrupalının anlamsız idam zirvesi

AB'DEN DİYALOG ÇAĞRISI

"AB'nin, idam cezasını uygulayan ülkelerle aynı değerleri paylaşmamasına rağmen diyaloğu sürdürme taraftarı olduğunu" ifade eden Mogherini, idam cezasının suça karşı caydırıcılığının olmadığının altını çizdi.

Avrupalının anlamsız idam zirvesi

Mısır'da geçen hafta 9 gencin idam edilmesine karşı tepki vermeyen ve resmi bir açıklama yapmayan AB'nin, idam cezasına karşı düzenlenen bir kongrede de bu konuyu gündeme getirmemesi dikkati çekti.

DÜNYANIN TEPKİSİ ÇEKTİ

Öte yandan, birçok insan hakkı ihlalinin gerçekleştiği Mısır'da hafta başında yapılan AB-Arap Birliği Zirvesi'ne, AB üye ülkelerinin üst düzey katılımı da tepki çekmişti.

Avrupalının anlamsız idam zirvesi

İlki 1991'de Strazburg'da düzenlenen İdam Cezasına Karşı Dünya Kongresi, çeşitli ülkelerden insan hakları savunucuları, siyasetçiler, uluslararası kuruluşların temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin üyelerinin katılımıyla gerçekleşiyor.

Kongre, idam cezasının evrensel olarak kaldırılması için çalışmalar yürütüyor.

Avrupalının anlamsız idam zirvesi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)