AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın yıl dönümü konuşması
ensonhaber.com

zühtü arslan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin 53. kuruluş yıl dönümü ve yeni seçilen Üye Rıdvan Güleç'in yemini dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen törene katıldı.

Törende AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM'nin 53. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla konuşma yaptı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın konuşmasından satır başları;

Bağımsız bir yargıya sahip olmamız kaçınılmaz bir gerekliliktir. Yargının siyasallaşması hukuk devletinin sonu olur, siyasetin yargısallaşması ise demokrasinin sonu olur. Anayasa Mahkemesi'nin varlık nedeni anayasal adaleti gerçekleştirmektedir.

Arslan: Aklını vicdanını başkasına kiralayandan hakim olmaz VİDEO

UZAKTAN KUMANDALI YARGI DÜŞÜNÜLEMEZ

Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez.

YENİ ANAYASA KAÇINILMAZ BİR ZORUNLULUKTUR

Demokratik toplumlarda yargıya düşen görev, topluma ve siyasete nizam vermek değil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamak, bu suretle uyuşmazlıkları çözmektir. Ancak bu durumda yargı ve yargıç, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olabilir.

Ülkemizin bugün itibariyle ulaşmış olduğu ekonomik ve siyasal gelişmişlik düzeyinde, yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Yeni bir anayasanın gerekliliği noktasında, toplumda çok geniş, hatta tam bir mutabakat olduğu bilinmektedir. Şu anda ihtiyaç duyulan, anayasa yapımı sürecinin tüm aktörlerinin etkili bir irade ortaya koymalarıdır.

KOPYALA-YAPIŞTIR İLE YENİ ANAYASA YAPMAK YANLIŞ

Kopyala-yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılması ne kadar yanlışsa, güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, insan hakları, çoğulculuk gibi demokratik anayasaların olmazsa olmaz unsurlarını dikkate almadan bir anayasa yapmaya çalışmak da o derece yanlış olur.

"BİR ADIM GERİ ATMALARI GEREKEBİLİR"

Yeni anayasanın önündeki en önemli engellerden biri telifi çok zor görüş ve önerilerin her şeye ve herkese rağmen anayasallaşmasının istenmesi olabilir. Bu durumda sürece katılan aktörlerin maksimalist taleplerini gözden geçirmeleri, belki de bulundukları pozisyondan bir adım geri atmaları gerekebilir. Esasen gelinen noktada olağan bir dönemde halkımızın kendi dinamikleriyle yeni bir anayasa yapabileceğini göstermek sosyal psikoloji açısından yapılacak anayasanın içeriğinden çok daha önemli hale gelmiştir.

"HAŞİM KILIÇ'A ŞÜKRANLARIMIZI SUNMAK İSTİYORUM"

Yeni anayasa tüm sorunları bir anda çözecek sihirli bir değnek de değildir. Sayın Haşim Kılıç’a mahkememize katkılarından dolayı şükranlarımız sunmak istiyorum. Sayın Kılıç 25 yıl boyunca bu mahkemeye ve ülkemize büyük hizmetler yapmış ve paradigma değişiminin öncüsü olmuştur. Kendisine emeklilik hayatında huzur diliyorum.