Bakan Faruk Çelik'in basın açıklaması

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Soma'da yaşanan maden faciasının üzerinde 27 saat geçtikten sonra basın toplantısı düzenledi. Çelik, kişisel sebeplerden dolayı Soma'ya gelemediğini ifade etti. Çelik, ayrıca 15 yaşında olduğu iddia edilen çocuk işçinin yaşının 19 olduğunu söyledi.

Bakan Faruk Çelik'in basın açıklaması İZLE

"ÖZEL BİR NEDENDEN DOLAYI İLK GÜN GELEMEDİM"

"İlk açıklamayı faciadan 27 saat sonra yaptınız. Geri planda kaldığınız söylendi. İstifa etmeyi düşündünüz mü?" sorusunu cevaplayan Çelik, "İlk dakikadan itibaren bakanlık olarak oradaydık. Teftiş heyetimiz oradaydı. Benim orada bulunamamam kişisel bir meseleydi, sağlıkla ilgili bir durumdu. Bunu burada dile getirmek istemiyorum. Anlayacağınızı umut ediyorum.Gidemeyişimin sebebi özel ve sağlıkla ilglili.

Sürmekte olan bir tetkik için Perşembe günü saat 1'e kadar ayrılmamam gerektiğini söyledi. Bugün hastaneden ayrılarak bu açıklamayı yapıyorum.
Çalışma bakanı olarak bu açıklamayı yapmak zorunlu oldu" dedi.

"15 YAŞINDA ÇOCUK ÇALIŞAN YOK"

Madende kayıt dışı çalışıldığı ve 15 yaşında işçi olduğu iddialarıyla ilgili soruyu cevaplayan Faruk Çelik şunları söyledi;

"Konuyla ilgili Enerji Bakanı'mız tam yetkili. Kayıt dışı bir çalışma olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi bize ulaşmadı. 15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı ile ilgili bir bilgi geldi. Orada bir kriz merkezi kurduk. Gelişen tüm olaylara müdahale ettik. 15 değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik."

Bakan Faruk Çelik'in açıklamasından satır başları;

Bu kazayı haber alır almaz bakanlık olarak kısa zaman içerisinde olay yerine ulaştık. Kazanın meydana geldiği kömür işletmesiyle ilgili kısaca bilgi sunmak istiyorum. İlgili kömür işletmesi son 4 yılda 8 kez programlı teftişe tabi tutulmuş. Şikayet ve kazalardan dolayı da 8 kez inceleme teftişi gerçekleştirilmiş. Bu inceleme teftişlerinde elektrik panolarında kilitleme sisteminin olmadığı, acil toplanma yerinin belirlenmediği, ateşleyiciler için anti statik elbiselerin eksik olduğu, taşıyıcıların ikaz sistemlerinin yeterli olmadığı gibi hususlar ortaya çıkmış hususlardır. Bunlar 2012-2013 yılında meydana şikayetlerdir ve gerekenler yapılmıştır. En son 13-18 Mart 2014 teftişlerinde ise mevzuat açısından herhangi bir noksanlığı olmadığı teftişlerle ortaya konulmuştur.

"YASA VAR, DENETİM VAR, KAZA NEDEN OLDU?"

İlgili iş yerine baktığımız zaman Soma'da 13 iş sağlığı güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmamaktadır.

Yasa var mı? Var. Denetim var mı? Var. O zaman bu kaza neden meydana geldi, bu konuda gerekli incelemer yapılıyor. Çok yönlü bir şekilde araştırılıp, ortaya çıkartılmaya çalışılıyor. Hiç kimsenin şüphesi olmasın tüm yönleriyle aydınlatılacak bir konudur bu.

"İŞ YERİ GÜVENLİĞİ RAPORU YOL GÖSTERİCİMİZ OLACAK"

İş güvenliği uzmanlarının iş yerinin güvenliğini tespit eden rapor defterinin bulunması mutlaka her iş yerinde olması gereken bir şeydir. İş güvenliği uzmanlarının rapor defteri iş yerinde olmak zorunda. O iş yerinde o gün, ne gibi, değişimler meydana gelmiş, bu deftere not etmek durumunda. Bu rapora bakacağız. Bu defterin de yol gösterici olacağına inanıyorum.

"YASALARIN ÇIKMADIĞINI SÖYLEYENLERE SİTEM EDİYORUM"

İş sağlığı ve güvenliği yasası bildiğiniz gibi 30 Haziran 2012'de yürürlüğe girdi. Amacımız şuydu. İş sağlığı güvenliği konusunu geliştirmek ve iş sağlığı güvenliği farkındalığını oluşturmak. Bu konuda çok farklı çalışmalar yapıldı. Acı olaydan sonra daha acı bir olayı izliyorum ki, Türkiye'de böyle bir yasanın çıkıp çıkmadığını konuşan kişiler görüyorum.

Bazıları bilmeden bu yasanın çıkmadığını söylüyor. Siz yorum yapma niteliğinde görüyor da, bu yasanın çıkıp çıkmadığını dikkate almıyorsanız, bu tek taraflı bir çalışma değil arkadaşlar. Bu üzücü günde bunu söylemek istemezdim ama, bu sitemimi de mazur göreceğiniz inancı içindeyim. Meslek hastalıklarını önlemek mümkün.