Balon balığındaki tehlike
DHA

Balon balığı, kayıtlara göre Süveyş Kanalı üzerinden ülkemiz kıyılarına geliyor.

Tehlikeli bir canlı türü olarak tanımlanan balon balığının zehirli etkilerine maruz kalındığı takdirde, nefes darlığından kalp yetmezliğine uzanan bir dizi problem ile karşı karşıya kalınabilir.

Cüce balon balığı ve Süveyş balon balığı hakkında bir yasağın bulunmadığını vurgulayan Dr. Ali Rıza Köşker, olası ölümlerle sonuçlanacak zehirlenme vakalarına karşı bu türlerin mutlaka yasaklanması gerektiğini savundu.

SİYANÜRDEN 1200 KAT, MORFİNDEN 3 BİN KAT DAHA GÜÇLÜ

Balıkçı ağlarının yanı sıra metali bile parçalamasıyla tanınan bu balıklarda bulunan tetrodotoksinin siyanürden 1200, morfinden 3 bin kat güçlü olduğunu kaydeden Dr. Köşker, toksinin ısıdan etkilenmemesi nedeniyle balığı pişirme durumunda dahi yok olmadığını kaydetti.

Dr. Ali Rıza Köşker şunları söyledi:

Balon balığı zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü -6

"AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE YASAK"

"Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu türlerin hepsinin karaya çıkartılması yasak ama bizde yasaklanmış durumda değil. Acilen önlem alınması gerekiyor. Bir önlem olarak da Sağlık Bakanlığı’nın kıyılarımızda balon balığının yaygın bulunduğu Hatay’dan Çanakkale’ye kadar olan bölgede görev yapan sağlık personelini bu konuda eğitmesi gerekiyor. Akdeniz’de balon balığının yanı sıra aslan balıkları da hızla yayılmaya başladı. Toplum sağlığı açısından, olası zehirlenmeler bakımından bu çok önemli. En güçlü deniz toksini olan bu toksin farklı deniz canlılarında da bulunuyor. Bazı ahtapotlarda, kabuklu türlerinde, Amerika bölgelerinde kurbağa ve semenderde bulunuyor. Zehrin en önemli özelliği ise panzehirinin olmamasıdır. Bu sorun sadece Türkiye'nin değil, Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkelerinin de problemidir.”

Balon balığı zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü -1

Balon balığı zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü -2

Balon balığı zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü -3

Balon balığı zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü -4

Balon balığı zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü -5

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)